Bursa de Valori Bucureşti a aprobat cererea de intrare în insolvență a Romaero

Romaero este o companie de stat specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo.

Solicitarea de intrare în procedura de insolvență depusă de Romaero, a fost acceptată de către Tribunalul București. Ca administrator judiciar a fost desemnat Expert Insolvență SPRL, filiala București.

Potrivit Bursei de Valori București, următorul pas va fi restructurarea companiei, pe baza unui plan de reorganizare.

„Prin hotărârea pronunţată în data de 17.01.2024, în cauza nr. 39261/3/2023, Completul reunit Camera de Consiliu C.9 de la Secţia a VII-a Civilă din cadrul Tribunalului Bucureşti a admis cererea Romaero SA de deschidere a procedurii de insolvenţă în formă generală, la solicitarea debitoarei, prin reorganizare judiciară conform dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi cu menţirea dreptului de administrare.

Astfel, se va proceda la restructurarea societăţii în baza unui Plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (1) lit. (g) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”, aflăm din mesajul transmis, joi, de Bursa de Valori Bucureşti.

Expert Insolvență SPRL, filiala București, a fost desemnată în calitate de administrator judiciar în cadrul procedurii de insolvență a Romaero, conform deciziei Tribunalului București.

Romaero a înregistrat pierderi de 53,84 milioane lei, în 2022

În data de 17 ianuarie 2024, acțiunile companiei au fost oprite de la tranzacționare, conform unei comunicări emise de Bursa de Valori București (BVB). La acea dată, valoarea de piață a Romearo era de 111,16 milioane de lei.

„Încheierea de şedinţă este executorie şi poate fi atacată cu apel, ce va fi dispus la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VII-a Civilă, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”, potrivit BVB.

Cu o experiență de peste 50 de ani în producția de piese și ansambluri destinate aeronavelor civile și militare, Romaero a început activitatea în anul 1968. În anul 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 69,2 milioane de lei, însoțită de pierderi în valoare de 53,84 milioane de lei.

Proprietatea asupra societății este distribuită astfel:

1. Statul român prin Ministerul Economiei – 56,71%
2. SIF Muntenia – 23,24%
3. Fondul Proprietatea – 18,87%
4. Alți acționari – 1,2%