Aşa cum era de aşteptat, ochii investitorilor străini s-au îndreptat mai atent către România după aderarea la Uniunea Europeană. Primele luni din 2007 au adus investiţii importante la bursă, în special din partea fondurilor străine de investiţii.

Nerezidenţii au cumpărat acţiuni în valoare totală de 1,5 miliarde de lei la Bursa de Valori Bucureşti, în primul trimestru al anului, cu 51% mai mult decât valoarea însumată în primele trei luni din 2006.
Spre deosebire de anul 2006, când în martie vânzările totale ale străinilor au fost mai mari decât cumpărările, fiecare lună din 2007 a consemnat o balanţă pozitivă din acest punct de vedere, străinii cumpărând mai mult decât au vândut. Per total, în primul trimestru al anului în curs, nerezidenţii au cheltuit pentru cumpărarea de acţiuni cu 643 de milioane de lei mai mult decât au încasat din vânzări de titluri. O intrare de capital în piaţă mai mare decât pe tot parcursul anului trecut, şi de 2,6 ori mai mare decât în primele trei luni ale anului 2006.

Interesul atât de pronunţat de care se bucură piaţa românească în ultima vreme are mai multe cauze. „2007 este un an important pentru piaţa de capital românească, având în vedere aderarea la UE, acest lucru reflectându-se şi prin investiţiile străine înregistrate pe piaţa de capital“, este de părere Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiză la SSIF Intercapital Invest. „Una dintre explicaţiile acestei situaţii poate fi şi scăderea riscului de investiţii în active româneşti, aderarea aducând cu sine intrarea pe piaţă a unor fonduri cu profil de risc mai scăzut sau care investesc doar în titluri listate pe pieţe europene, precum şi a unor investitori nerezidenţi individuali, cu o psihologie investiţională orientată pe titluri listate pe pieţe de capital europene“, explică ea.

Veştile sunt cu atât mai bune cu cât 97% din aceste intrări de capital au venit de la persoanele juridice, în marea lor majoritate fonduri de investiţii. Banii din cumpărările de acţiuni ale străinilor au intrat, în cea mai mare parte, în buzunarele investitorilor individuali din România, care au vândut, la acest început de an, mult mai mult decât au cumpărat. O parte pentru a-şi marca profitul, alţii temându-se de evoluţia extrem de inconstantă din ultimele luni a Bursei şi, în fine, o bună parte dintre ei pentru a valorifica acţiunile primite la cuponiadă.

Privind la balanţa vânzări-cumpărări la BVB, se vede destul de clar că traseul acţiunilor este dinspre acţionarii români persoane fizice către persoanele juridice străine. Mai exact, se poate spune că, în primele luni ale anului, cuponarii şi micii investitori români au vândut, iar fondurile străine au cumpărat. Numărul celor care şi-au valorificat cupoanele este mult mai mare decât al investitorilor, însă, în ceea ce priveşte valoarea, lucrurile stau, bineînţeles, diferit.
34-2074-36piatadecapital16.jpg

Cuponarii fac şi ei jocurile în piaţă

Un aspect foarte interesant, şi important în acelaşi timp, pe care îl evidenţiază situaţia investiţiilor străine de la BVB este influenţa celor care valorifică acţiunile primite la cuponiada de la mijlocul anilor ‘90 asupra vânzărilor totale de la Bursă, şi asupra diferenţei dintre cumpărări şi vânzări.
În martie 2007, numărul de conturi ale persoanelor fizice române care au vândut acţiuni la Bursă a fost de 141.243, faţă de conturile de cumpărare, care au fost în număr de doar 8.913. Ce înseamnă asta? În mod normal, în cazul investitorilor obişnuiţi, conturile celor care au efectuat vânzări nu au cum să fie mult mai multe decât cele de cumpărare, pentru a vinde trebuind să şi cumperi în prealabil. Rezultă că diferenţa, de la cele mai puţin de 10-11 mii de conturi ale investitorilor „clasici“ care au vândut, şi până la numărul total de 141 de mii, este dată de conturile „cuponarilor“.

Valoarea vânzărilor este şi ea una de luat în seamă. „Dintre cei care vin să valorifice acţiunile de la cuponiadă, cam 80% sunt cei cu acţiuni „reziduale“ la SIF-uri, în valoare de circa un milion de lei. Ceilalţi însă au acţiuni care ajung la circa o mie de euro sau, în unele cazuri, chiar mai mult. Estimativ, media cupoanelor celor care vin la agenţia noastră este în jurul a 200 de euro“, afirmă Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest. Compania pe care o conduce are o agenţie chiar lângă Depozitarul Central, de unde acţionarii îşi pot ridica extrasele de cont necesare la vânzarea de acţiuni.

Pornind de la această estimare, rezultă un total al vânzărilor de 70-80 de milioane de lei pe lună din partea cuponarilor, ceea ce acoperă aproape jumătate din diferenţa între vânzări şi cumpărări ale persoanelor fizice rezidente în martie, respectiv o treime în ianuarie şi februarie. 

34-2075-36_andreeaciobanu_rp.jpgInvestitori noi pe piaţă
«Aderarea a adus cu sine intrarea pe piaţă a unor fonduri cu profil de risc mai scăzut sau care investesc doar în titluri listate pe pieţe europene, precum şi a unor investitori nerezidenţi individuali cu o psihologie investiţională orientată pe titluri listate pe pieţe de capital europene.»
Andreea Ciobanu, responsabil departament analiză Intercapital Invest