Alegeri prezidențiale cu deznodământ incredibil în SUA. Republicanul Donald Trump, președintele în funcție și reprezentantul stângii democrate, Joe Biden, s-au bătut pentru mandatul prezidențial de patru ani, din fruntea Casei Albe.

Biden este la doar un pas să fie declarat câștigător al alegerilor. Mai are de luat voturile a 6 colegii electorale.

Candidatul democrat pentru Casa Albă, Joe Biden, a declarat joi că nu are „nicio îndoială” cu privire la victoria sa asupra lui Donald Trump, odată ce toate rezultatele vor fi cunoscute, în timp ce rivalul său republican contestă în justiţie operaţiunile de numărare a voturilor, relatează AFP.

”Nu avem nicio îndoială asupra faptului că atunci când numărarea se va încheia, senatoarea Kamala Harris şi eu vom fi declaraţi învingători”, a afirmat fostul vicepreşedinte american într-un discurs foarte scurt rostit de la fieful său din Wilmington, Delaware, fără a accepta întrebări din partea jurnaliştilor.

Donald Trump pierde teren, Biden la un pas de a câștiga

Ultimele date arată că preşedintele american Donald Trump pierde teren în Pennsylvania, stat care reprezintă 20 de voturi în colegiul electoral, având un avans de mai puţin de 50.000 de voturi la fiecare nouă tranşă de buletine de vot, relatează dpa. În Arizona, care reprezintă 11 voturi în colegiul electoral, conduce candidatul democrat Joe Biden care a înregistrat o creştere de aproximativ 46.000 de voturi.

Între timp, în Georgia sunt 2.500 de voturi care îi separă pe cei doi candidaţi. În Nevada, unde situaţia nu se actualizează continuu, Biden are un avans de aproximativ 11.400 de voturi. Statul are şase voturi în colegiul electoral. Pennsylvania este unul dintre cele cinci state în care votul nu este încă cunoscut şi care ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Rezultate alegeri SUA 2020

A fost o bătălie pe viață și pe moarte pe electorii din statele cheie. Totul a fost incert, de la o oră la alta, mai ales că vorbim despre o participare extrem de ridicată la acest scrutin, cea mai mare din ultimii o sută de ani, potrivit presei locale.

Portalul Edison Research estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfăşurate cu patru ani în urmă. Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

Mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de ”fraudă” în alegeri lansate de preşedintele american Donald Trump, relatează vineri dpa.

„Aceasta devine nebunie”, a spus Adam Kinzinger, un congresman din Illinois, apreciind că preocupările legitime cu privire la fraudă ar trebui tratate legal. El a avertizat de asemenea asupra răspândirii ”dezinformării”.

Pentru a reuși să câștige, unul dintre cei doi trebuie să-și asigure 270 de electori, iar statele cheie pe care s-au bătut cei doi au fost Pennsylvania, Michigan sau Wisconsin. Conform ultimelor date, Donald Trump are asiguraţi 213 electori din cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile şi Joe Biden 224 de electori. Ultimele state vor fi însă decisive.

Mai multe state-cheie în deznodământul scrutinului prezidenţial american – respectiv Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin – au avertizat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parţial din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă.

Discursul lui Trump, oprit în direct

Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia, relatează AFP.

În timp ce numărarea voturilor continuă, Donald Trump tocmai a spus de la Casa Albă că va câştiga ”cu uşurinţă” dacă ”voturile legale” sunt numărate, dar că dacă sunt incluse ”voturile ilegale”, democraţii ”pot încerca încerca să ne fure alegerile”. Foarte repede, MSNBC a încetat să transmită în direct.

”Ei bine, iată-ne din nou în poziţia neobişnuită de a (trebui) nu numai să-l întrerupem pe preşedintele Statelor Unite, ci şi să îl corectăm pe preşedintele Statelor Unite”, a declarat prezentatorul Brian Williams.