UPDATE. BAREM OFICIAL EDU.RO pentru MATEMATICĂ

Barem Evaluare Națională Matematică 

Rezolvare subiecte Matematică! Cum se rezolvau de fapt corect exercițiile la Evaluare Națională 2020: Nota 10 e destul de greu să se obțină

Profesorul de matematică Sorin Borodi a analizat subiectele date miercuri, 17 iunie, la Evaluarea Națională 2020.

„Nota 10 e destul de greu să se obțină. În special din cauza geometriei plane, este vorba despre problema 1 de la Subiectul III, punctele b și c nu o să fie rezolvate de prea mulți elevi, după părerea mea. Acelea vor face diferența între nota 9 și nota 10. Dificultăți au întâmpinat elevii și la un subpunct de la ultima problema de geometrie în spațiu, punctul c.

În rest, nota 5 e destul de ușor de obținut. În special subiectele I și II au fost destul de previzibile, asemănatoare celor din subiectele din anii trecuți și celor din testele de antrenament. Din păcate, subiectele continuă să conțină lucruri rupte total de realitate. Sunt pur teoretice, fără nicio legatură cu viața reală, cu concretul. Nu se poate evalua cu un astfel de subiect modul în care un elev știe să aplice în viața reală ceea ce a învățat la matematică până în gimnaziu.

E ca și cum ținta ar fi olimpiada și nicidecum aplicarea în viața reală a cunoștințelor învățate de copii”, susține profesorul de matematică Sorin Borodi, potrivit edupedu.ro. Elevii au primit miercuri spre rezolvare trei subiecte, fiecare cu câte 30 de puncte. 10 puncte se primesc din oficiu.

Rezolvare subiecte Matematică! Cum se rezolvau de fapt corect exercițiile la Evaluare Națională 2020: Nota 10 e destul de greu să se obțină

Rezolvare completă

Alina Sprus, profesoară la Școala Generală nr. 30 „Grigorie Ghica Voievod” a fost prezentă în studioul Libertatea pentru a rezolva subiectele la proba de Matematică.

Subiectul I

Rezolvare

  • La exerciţiul 1 răspunsul este 50.
  • La exerciţiul 2 răspunsul este 30.
  • La exerciţiul 3 răspunsul este 10. Avem interval închis la 10.
  • La exerciţiul 4 răspunsul este 25 de centimetri pătraţi.
  • La exerciţiul 5 trebuie să obţinem un unghi de 90 de grade.
  • La exerciţiul 6 răspunsul este 20 de kilograme.

Rezolvare subiecte Matematică! Cum se rezolvau de fapt corect exercițiile la Evaluare Națională 2020.

Subiectul II

La subiectul II, exerciţiul 1, elevii au trebuit să deseneze un cub, iar pentru a fi punctat notarea trebuia făcută corect. Astfel deasupra lui A trebuia să fie E.

La exerciţiul 2 pentru a calcula media aritmetică, totul trebuia adus la o formă cât mai simplă. Aici a trebuia să fie egal cu 3, iar b egal cu 1, iar media aritmetică dintre cele două trebuia să fie 2.

La exerciţiul 3 notăm cu x suma economisită de Ana şi cu y suma economisită de Mihai. După efectuarea tuturor operaţiilor răspunsul a fost: 80 de lei.

La exerciţiul 4punctul a, calculul trebuia să fie 9-4, şi să demonstraţi că x egal cu 5.  La punctul b elevii trebuiau să fie foarte atenţi la paranteze şi să nu greşească. După găsirea numitorului comun şi după calcule y trebuia să fie egal cu 12. N trebuia să fie egal cu 9. Iar cel mai mic număr de două cifre care este divizibil cu N este 18.

La exerciţiul 5 erau câteva capcane. Elevii trebuiau să deschidă gradual parantezele pentru că în faţa lor se află minus. Aici aveam formulele de calcul prescurtat, iar teoria a fost extrem de importantă. Aici E(x)=4x-7, iar valorile favorabile erau 0 şi 1.

Rezolvare subiecte Matematică! Cum se rezolvau de fapt corect exercițiile la Evaluare Națională 2020.

Subiectul III

La subiectul III elevii au avut de rezolvat probleme de geometrice. Dacă desenele erau făcute corect, dar şi teoria atunci se luau primele puncte aici.

La prima problemăpunctul a avem AB=13, BC=10; şi trebuia calculat perimetrul paralelogramului.

La punctul b trebuia să descoperim că ADEC este trapez isoscel.

La punctul c de la exerciţiul 2 a fost mai dificil. Aici elevii au avut de demonstrat că ariapatrulaterului ABCE este egală cu 60 de centimetri pătraţi.

La a doua problemă trebuia calculată aria lui ABCD: AB înmulțit cu BC dă rezultatul 240.

Rezolvare subiecte Matematică! Cum se rezolvau de fapt corect exercițiile la Evaluare Națională 2020: Nota 10 e destul de greu să se obțină

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la limba maternă. Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00, şi pe 23 iunie, între orele 8,00 – 12,00, se vor putea depune contestaţiile. În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu de către absolvenţii clasei a VIII-a este programată în perioada 2 – 6 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie. Anul acesta, elevii din clasele terminale susţin examenele naţionale în condiţii speciale, având în vedere pandemia de coronavirus.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, mai multe măsuri care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Elevii vor primi un cod unic pentru a-și afla rezultatele la Evaluarea Națională 2020

Ministerul Educației a stabilit măsuri în premieră pentru ca elevii să afle rezultatele la examenul de Evaluare Națională din acest an. Miercuri, la finalul examenului de matematică, elevii vor primi un cod unic pe care îl vor putea accesa intrând pe site-ul Ministerului Educației, în 27 iunie, pentru a vedea cum s-au descurcat la cele două probe – de limba română și de matematică.

Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00, şi pe 23 iunie, între orele 8,00 – 12,00, se vor putea depune contestaţiile. În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Evaluare Naţională 2020, sesiunea specială

Este primul an în care e prevăzută o a doua sesiune a examenului de Evaluare Naţională, pentru elevii care nu se pot prezenta la probele scrise din motive medicale. Sesiunea specială va începe din data de 29 iunie.

-29 iunie 2020 – Limba şi literatura română, probă scrisă

-30 iunie 2020 – Matematică, probă scrisă

-1 iulie 2020 – Limba şi literatura maternă, probă scrisă

Examenul la Matematică susținut astăzi a fost a doua probă de la Evaluarea Națională 2020. Luni, 15 iunie, elevii au susținut proba la Limba și literatura română. Subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională 2020 și baremele de corectare vor fi publicate pe edu.ro la ora 15:00.

Rezolvare subiecte Matematică! Cum se rezolvau de fapt corect exercițiile la Evaluare Națională 2020: Nota 10 e destul de greu să se obțină

foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea