La sfârşitul lunii iunie, rezervele valutare se situau la 32,96 miliarde euro, potrivit datelor BNR, ele scăzând atunci cu circa 560 milioane euro faţă de luna mai, după ce în mai scădeau cu 817 milioane euro faţă de aprilie. Astfel, din aprilie până în iulie, rezervele valutare au scăzut cu 2,155 miliarde euro, o bună parte din această scădere fiind rezultatul intervenţiilor BNR pe piaţa valutară pentru protejarea leului, spun analiştii.
În luna iulie, au avut loc intrări de 1,292 miliarde euro şi ieşiri de 2,111 miliarde euro.
Pe parte de intrări, principalele operaţiuni au constat în modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Pe partea de ieşiri, am avut în principal modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,413 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la sfârşitul lunii iulie au fost de 36,554 miliarde euro, faţă de 37,121 miliarde euro la finele lunii iunie.
Plăţile scadente în luna august 2012 în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută, însumează 942,61 milioane euro.