Rezerva valutara a Romaniei a scazut cu aproape un sfert de miliard de euro, potrivit datelor oficiale ale Bancii Nationale, situandu-se in momentul de fata la nivelul de 24, 915 miliarde euro. Aceasta scadere se datoreaza in mare parte platilor externe efectuate luna trecuta.

 

Concret, in luna iunie s-au inregistrat iesiri de valuta in valoare de 1,58 miliarde euro reprezentand plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat (inclusiv plata ajunsa la scadenta a emisiunii de euroobligatiuni din anul 2001), plati catre Comisia Europeana, precum si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit.

 

Din fericire, au existat si intrari de valuta, in valoare de 1,36 de miliarde euro reprezentand contravaloarea emisiunii de euroobligatiuni a Ministerului Economiei si Finantelor si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit.

 

Din fericire, exista si o veste buna, respectiv faptul ca rezerva de aur, desi se mentine la nivelul de 103,7 tone, a crescut ca valoare in contextul evolutiilor de pe piata internationala a metalelor pretioase, ceea ce face ca rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la 26, 88 miliarde euro.