USR PLUS pregătește o lovitură puternică. Alianța vrea să se substituie comisiilor de specialitate pentru desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat. Asta în condițiile în care cei de la USR-PLUS vorbesc peste tot de ptincipiul depolitizării.

Organizația USR PLUS a lansat în 26 februarie o invitație deschisă ”tuturor profesioniștilor din piață pentru a-și trimite candidaturile în vederea identificării unor persoane competente care să asigure interimatul în Consiliul de Administrație al Termoenergetica București S.A.”. Aceasta este o companie în subordinea Primăriei Capitalei.

Demersul ar fi unul nelegal, susține știripesurse. Potrivit OUG109/2011 pe care această formațiune o invocă în justificarea propriului demers, prevede că desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație se face în baza ”unei evaluări sau selecții prealabile efectuate de o comisie organizată la nivelul autorității publice tutelare”.

Astfel, selecția și desemnarea trebuie realizată de către o comisie specializată și nu de vreo altă entitate. Totodată, Ordonanța cu pricina stabilește și faptul că autoritatea publică tutelară poate să fie asistată în procesul de selecție de un expert independent, dar acesta trebuie să fie specializat în recrutarea resurselor umane, în niciun caz acest sprijin nu poate veni din partea unui partid politic.

Demersul USR-PLUS, controversat

Demersul USR PLUS nu își avea rostul pentru că modul de desemnare a membrilor în CA este expres prevăzut de lege. Mai mult, o astfel de inițiativă nu face altceva decât să interfereze cu prevederile legale din OUG 109/2011 și să pună presiune politică pe deciziile comisiei pentru desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație.

Trebuie amintit că presa a semnalat o altă situație în care viceprimarul USR PLUS al Capitalei a încercat să numească membri în Consiliile de Administrație ale spitalelor din subordinea PMB prin încălcarea procedurilor legale. Viceprimarul Tomescu a devenit protagonistul unui scandal după ce pe lista numelor propuse pentru CA-urile spitalelor din Capitală s-au regăsit persoane fără experiența necesară sau cu un trecut controversat, una dintre acestea având o condamnare penală.

Sursa foto: Capital