Calvarul din Arestul Central al Sorinei Pintea, fostul ministru al Sănătății, a constat inclusiv în imposibilitatea de se hrăni, reiese din sesizarea făcută de avocații săi către Avocatul Poporului.

Iar pentru o persoană care suferă de boala fostului ministru, lipsa de hrană sau hrana inadecvată se poate dovedi fatală.

”Cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de reținere și ulterior de arestare a doamnei Sorina Pintea, din data de 28.02.2020 și până la data de 4.03.2020, persoana a fost privată de dreptul la hrană, deoarece centrul de Reținere și Arest Preventiv București nu deține această posibilitate de a sigura un meniu pentru un pacient diagnosticat cu dermatomiozită”, se arată în documentul citat, care a fost prezentat joi seară în emisiunea ”Sinteza zilei” de la Antena 3.

Mâncare mucegăită

”Această situație a determinta-o pe doamna Pintea să ajungă să mănânce în ziua de marți, 03.03.2020, din pâine și șințel aletarat /mucegăite (aceste produse alimentare fiind aduse de domnia sa încă din ziua de vineri, 28.02.2020, probabil obținute în 27.02.2020).

Vizita aparținătorilor fiind posbilă abia în data de 4.03.2020, chiar dacă aceasta a fost plasată în Centru de Reținere/Arest Preventiv încă din data de 28.02.2020, acest lucru din cauza regulamentului interior care prevede ca aparținătorii persoanelor reținute/ arestate preventiv a căror nume de familie începe cu litera „P” pot efectua vizita doar în ziua de Miercuri a săptămânii”, se mai arată în sesizare.

Trebuie precizat că modul inuman, în condițiile bolii de care suferă, în care a fost tratată Sorina Pintea în Arestul Central a stârnit o vie emoție și numeroase critici în mass media și în rândul opiniei publice.

Instituțiile statului reacționează

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în cazul Sorinei Pintea, fostul ministru al Sănătăţii, după ce a fost transferată marți seara în cătușe de la Arestul Central la Policlinica MAI.

Sorina Pintea a fost dusă în cătușe și împinsă de un ofiţer de poliţie în momentul în care a coborât din maşină şi a intrat în policlinică.

La rândul său, ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, a anunţat că a cerut şefului Poliţiei Române să înceapă o anchetă în cazul Sorinei Pintea.

Arest preventiv pentru 30 de zile

Ancheta vizează modul în care au acționat poliţiştii care au asigurat transportul fostului ministru de la arestul central, la policlinica MAI.

Avocaţii Sorinei Pintea au depus o plângere în care reclamă că poliţiştii care asigurau escorta fostului ministru au bruscat-o la intrarea în spital.

Sorina Pintea se află în arest preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzată că a primit mită 10.000 de euro şi 120.000 de lei pentru modernizarea unei secţii din spitalul din Baia Mare.