Italia este în stare de şoc. Unul dintre cei mai de temut asasini ai vremurilor noastre a fost eliberat din puşcărie. Este vorba despre Giovanni Brusca, condamnat pentru uciderea a peste 100 de persoane. Acesta a fost eliberat din închisoare după 25 de ani, informează The Guardian.

Criminal eliberat după 25 de ani

Giovanni Brusca, acum în vârstă de 64 de ani, supranumit “Porcul” sau “Ucigașul”, asasinul care a detonat explozibilul care l-a ucis pe procurorul anti-mafie Giovanni Falcone în 1992, este liber. Acesta a ordonat și stranglarea unui băiat de 11 ani, al cărui corp a fost dizolvat în acid.

Giovanni Brusca a fost mâna dreaptă a unui mare șef mafiot italian, Totò Riina, care a murit în închisoare, în 2007. Arestat în mai 1996, Brusca a fost condamnat la închisoare pe viață pentru peste 100 de crime.

Scandal în Italia după eliberarea asasinului

Vestea eliberării lui Giovanni Brusca a provocat un val de indignare în Italia, deși eliberarea lui era programată și cerută de lege. În 2000, Brusca a decis să colaboreze cu procurorii în schimbul reducerii sentinței. Eliberarea a provocat supărare rudelor victimelor lui, dar și politicienilor.

Toţi susțin că Brusca nu a arătat niciodată că își regretă faptele, citând din raportul său controversat în calitate de martor al statului italian. “La nivel uman, această veste mă întristează. Dar legea care prevede reducerea sentinței pentru mafioții care colaborează este o lege pe care fratele meu a dorit-o, deci trebuie respectată”, a declarat pentru agenția ANSA Maria Falcone, sora lui Giovanni Falcone.  “Sper doar că sistemul judiciar va fi vigilent, pentru a preveni riscul ca el să mai comită crime”.

Dezvăluirile lui Brusca au dus la arestarea altor asasini

Dezvăluirile lui Giovanni Brusca au dus la arestarea a numeroși asasini și șefi Cosa Nostra, însă cetățenii italieni, în special rudele victimelor, nu l-au iertat pentru crimele sale.

Brusca a fost arestat într-o locuința din provincia Agrigento, în 1996, de un ofițer de poliție pe nume Luciano Traina. Traina este fratele unui ofițer de poliție ucis de Cosa Nostra. “Nu o să uit niciodată privirea pe care o avea când l-am arestat”, a declarat Luciano Traina pentru Repubblica. “Nu o să-l iert niciodată. Pentru că sunt convins că Brusca nu a spus tot adevărul”.

“După 25 de ani în închisoare, șeful mafiot Giovanni Brusca este liber. Asta nu este “justiția” pe care o merită italienii”, a spus Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Liga Nordului.