Încrederea investitorilor germani s-a înrăutăţit uşor în iulie, ceea ce arată că cea mai mare economie europeană are un lung drum de parcurs pentru a se redresa în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW) publicat marţi, transmite Reuters.

Conform studiului ZEW, indicele care estimează încrederea investitorilor în economie s-a înrăutăţit la 59,3 puncte în iulie, de la 63,4 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii estimau un declin până la 60 de puncte.

„Perspectivele privind economia germană rămân în mare parte neschimbate. După rezultate foarte slabe în trimestrul doi din 2020, experţii se aşteaptă la o creştere graduală a PIB-ului în semestrul doi din 2020 şi începutul lui 2021”, a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach.

După măsurile de izolare impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, care au dus la reducerea activităţii economice şi scăderea încrederii investitorilor germani, datele recente arată o îmbunătăţire lentă, pe fondul majorării semnificative a cheltuielilor guvernamentale, menite să sprijine redresarea economiei. Datele publicate săptămâna trecută arată o redresare a producţiei industriale în Germania.

Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020; analiştii şi Guvernul vorbesc de 6 – 7%

Indicele lunar care indică percepţia investitorilor asupra actualelor condiţii economice reflectă aceste tendinţe, urcând uşor, la minus 80,9 puncte în iulie, de la minus 83,1 luna precedentă, în timp ce economiştii estimau o îmbunătăţire mai accentuată, până la minus 65 de puncte.

Luna trecută, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 – 2021. Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%, scrie Agerpres.

În Germania, marţi se înregistrau 198.921 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 9.037 decese.