Bursa de Valori București a reușit să încheie 2016 într-o notă optimistă, principalii indici revenind în zona pozitivă. Contextul internațional favorabil și oferta publică inițială a Medlife au impulsionat tranzacționarea și ne-au lăsat cu speranța că 2017 va fi un an mai bun.
 
BET, principalul indice al BVB, care urmărește cele mai importante zece companii listate, a fost în zonă negativă aproape tot anul, cu excepția lunii septembrie, când a reușit să depășească valorile de închidere din 2015. Cu câteva zile înainte de închiderea anului, BET a reușit din nou să se întoarcă la plus, cu o valoare cu 0,25% – 0,75% mai mare decât la finele anului trecut. Foarte important pentru investitorii de la București este însă indicele BET-TR, adică BET Total Return, în evoluția căruia sunt incluse și dividendele pe care companiile din componența indicelui le oferă acționarilor și care a ajuns la o creștere de 8,7% cu câteva zile înainte de închiderea anului. 
 
Indicele BET-XT, adică BET extins la principalele 15 acțiuni tranzacționabile, nu a reușit să treacă în zona pozitivă, aflându-se la -0,69% față de anul trecut. În schimb, BET-XT-TR, care include și dividendele oferite de companii, a reușit un plus de 7,1%. Se poate observa astfel cât de semnificativă este ponderea participației la profit în evoluția unei acțiuni. 
 
Printre cele mai negative evoluții este și cea a indicelui BET-FI, care urmărește evoluția SIF-urilor și a Fondului Proprietatea, care avea un minus de 4,08% aproape de închiderea anului. Indicele nu a reușit să treacă în zonă pozitivă nici pe parcursul anului, însă în al doilea semestru a recuperat mare parte din pierderi, la finele lui iunie având un minus de circa 15%. 
 
Semne bune anul are
 
Perspectivele pentru 2017 sunt mai bune după ultima lună din 2016. Oferta de succes a Medlife, care a atras 230 milioane lei de la investitori și a avut o suprasubscriere de peste 300% pe tranșa de retail – în ciuda faptului că acționarul majoritar a anunțat că nu vor fi date dividende, profitul fiind utilizat pentru dezvoltare-, a convins majoritatea oficialilor să declare că asistăm la un exemplu ce va fi urmat de mai multe societăți private în 2017. „MedLife este prima firmă privată care are şansa să intre în BET într-o jumătate de an. Este singura care nu este în energie sau în domeniul financiar şi care nu oferă dividende, ci creştere pe termen scurt. Este prima dată când românii, fie pe retail fie firmele de pensii, cumpără creşterea unei firme antreprenoriale româneşti. Acest lucru este extrem de important“, spune Mihai Marcu, președintele Consiliului de Administrație al Medlife. 
 
„Eu cred că pentru piaţa de capital a venit Moş Crăciun. Este finalul de an care a însemnat foarte mult pentru piaţa de capital românească“, a spus și Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, care a adăugat că includerea României pe lista piețelor ce urmează să devină emergente a însemnat foarte mult pentru toți actorii din piață. 
 
Eliminarea tuturor barierelor în calea investitorilor către piața de capital, stabilitatea politică (an fără alegeri) și perspectiva unui an economic pozitiv sunt principalele motive care stau la baza unor estimări optimiste pentru 2017. Cum nici pe plan extern nu se preconizează să apară elemente mai distructive decât cele la care am asistat în 2016, estimările pentru acest an sunt pozitive. Totuși, vom asista în continuare la o diferență de dinamică între SUA și zona euro, marcată prin creșterea dobânzii de către Federal Reserve, în timp ce la BCE dobânda principală este încă negativă. Cum proiecția Fed pentru 2017 indică trei majorări ale dobânzii, astfel încât să ajungă la 1,25% de la 0,75% în prezent, este de așteptat ca ieșirile de capital din zona euro și intrările pe piața americană să continue.
 
Pentru BVB, situația indică așteptări pozitive. Sunt așteptate creșteri, dar nu unele spectaculoase. Evoluția este legată și de numărul noilor listări, fiind așteptate atât companii private, cât și de stat, care să atragă și noi investitori pe piața de capital. Un element pozitiv pentru bursă este și cotația internațională a petrolului, care a readus pe creștere prețul acțiunilor OMV Petrom, una dintre cele mai importante societăți de la cota BVB.