La începutul ședinței de Guvern, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre măsurile care trebuie luate pentru a minimiza efectele pandemiei de coronavirus. Șeful statului a subliniat că măsurile care au fost luate până acum nu mai sunt suficiente și că este nevoie de unele noi.

”Cred că suntem, pe bună dreptate, cu toții îngrijorați. Am avut aproape 10 mii de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut prea mulți care au decedat și trebuie să fim realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații, indiferent dacă sunt la privat sau la stat, să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21:00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile indiferent dacă sunt private sau publice trebuie interzise, targurile trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară la toate locurile publice, la toate locurile de muncă, indiferent dacă este în exterior sau în interior, iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare.”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Cazurile grave din spitale trebuie tratate

Președintele a mai spus că Guvernul dorește ca medicii să poată trata cazurile grave din spitale dar și ca economia să poată continua. Klaus Iohannis a subliniat că nu se poate face abstracție de la faptul că nu mai trăim în condiții normale ci în condiții de pandemie.

”Vrem să dam șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. În același timp, ne dorim să continue activitățile economice. Nu dorim să închidem economia românească. Vrem ca românii să își continue viața cât de mult se poate apropiat de o viața normală. Doar ca nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie. Nu putem să facem abstracție de acest lucru.”, a mai spus șeful statului Klaus Iohannis.