„Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never. Este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice”, a transmis Raed Arafat.

Explicația oferită de șeful DSU

Raed Arafat a fost întrebat dacă se va ajunge din nou la măsuri restrictive în situaţia în care numărul de îmbolnăviri de coronavirus va continua să crească.

„Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never, niciodată să nu spui niciodată. Nu ştim cum va evolua şi este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice. Dar intenţia este să se ia măsuri pe localităţi, pe zone”, a transmis Raed Arafat la Antena 3.

O colaborare cu autorităţile locale

„Ne aşteptăm la o colaborare cu autorităţile locale mult mai apropiată şi mult mai corectă şi cu toţi care reprezintă autorităţile locale, astfel încât să limităm răspândirea, ca să nu ajungem să restricţionăm mai târziu zone mult mai mari”, a adăugat Raed Arafat.

Acesta a arătat că aproape jumătate din capacitatea de Terapie Intensivă este ocupată în spitalele care asigură îngrijirea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.

„În situaţia în care numărul de cazuri va creşte, vor fi alocate paturi din zona non-COVID, fapt care va afecta alte patologii. Noi ajungem să transferăm pacienţi în continuare din anumite localităţi în altele. Astăzi din Alexandria am transferat la Medgidia pacient, cu elicopterul”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, Raed Arafat a transmis că stocurile de materiale sanitare sunt „mai bune” acum. Acesta a explicat că accesul la medicamente, mai ales la Remdesivir, este unul „limitat” şi că România a primit recent o nouă tranşă din medicamentul considerat cel mai eficient tratament anti-COVID.

Sursă foto: INQUAM/George Călin