Piaţa de capital a fost şi în acest an decuplată de la economia României, acţiunile listate la bursă înregistrând creşteri de până la 200%, randamente impresionante chiar şi pentru cei care au intuit revenirea.

Dacă există ceva în economie care a mers foarte bine în 2009, acesta este piaţa de capital. Cu o evoluţie împotriva direcţiei economiei în general, bursa şi fondurile mutuale au înregistrat creşteri ce au depăşit şi cele mai optimiste prognoze.

Anul nu a debutat sub cele mai bune auspicii, întărind pesimismul celor care anticipau un nou an de scă­dere. După un an 2008 groaznic pentru piaţa de capital, în care pierderile investitorilor s-au ridicat la milioane de euro, după deprecieri de 80% sau chiar mai grave, majoritatea jucătorilor vedeau piaţa ducân­du‑se tot în jos. Bursa a rămas însă decuplată de la direcţia economiei şi, ajutată de situaţia pozitivă de pe pieţele internaţionale, a revenit puternic pe creştere.

„Anul care se încheie nu a fost unul simplu pentru piaţa de capital“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. „Preţurile acţiunilor au recuperat în parte scăderile mari din 2008, însă valoarea tranzacţiilor a continuat să scadă“, adaugă acesta, arătând astfel problema care a dominat şi în 2009 piaţa de capital: lichiditatea extrem de scăzută. Trendul ascendent nu a fost totuşi împiedicat de valoarea redusă a tranzacţiilor. Surpriza creşterii bursei a fost foarte mare, în condiţiile în care economia a mers din rău în mai rău. Anul care se încheie reuşeşte să fie una dintre cele mai sumbre perioade pentru România, cu o scădere a produsului intern brut de aproximativ 7%, înjumătăţirea investiţiilor străine şi majorarea semnificativă a şomajului.

Pe plan internaţional, de unde a venit şi susţinerea evoluţiei pozitive a bursei noastre, lucrurile au fost în cea mai mare parte identice. Adică economiile au avut de suferit, dar pieţele de capital au înregistrat randamente pozitive. Recesiunea din statele dezvoltate a fost însă mai puţin severă decât în România, criza fiind resimţită de către acestea din 2008. Semnalele din ultimul trimestru arată ieşirea din criză pentru majoritatea economiilor dezvoltate.

Creşteri importante pe indici

Cu o zi înainte de închiderea anului bursier, cel mai important indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET, care urmăreşte evoluţia principalelor zece acţiuni listate, consemna o apreciere de peste 55% faţă de cotaţia de la finele anului trecut. Indicele BET-C, care include toate titlurile tranzacţionabile la BVB cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF), a reuşit o apreciere de aproape 40%. Creşterea ceva mai redusă a BET-C este o consecinţă directă a evoluţiei negative consemnate de câteva titluri, cum ar fi Carbochim sau Zimtub, cu scăderi de peste 50%.

Cele cinci SIFuri, reunite în indicele BET-FI, care au scăzut cel mai mult anul trecut, obţin cele mai bune performanţe anul acesta. BET-FI a urcat cu peste 90% faţă de sfârşitul anului trecut, iar titlurile au rămas cele mai lichide acţiuni din piaţă. Interesul ridicat al investitorilor pentru SIF-uri este justificat de supoziţiile conform cărora proiectul de act normativ prin care ar trebui ridicat pragul de deţinere va fi adoptat.

Se întorc fondurile străine

Printre campioanele creşterilor de la BVB în acest an se află şi Rompetrol Rafinare (simbol RRC), care a urcat de la 0,0185 lei pe acţiune până la 0,06 lei, respectiv 224%. Deşi este vorba de o companie controversată, care a înregistrat pierderi constante în ultimii ani, rafinăria deţinută în prezent de kazahii de la KazMunaiGaz continuă să menţină ridicat interesul investitorilor. Creşterea a apropiat cotaţia de aşteptările pieţei legate de oferta publică de preluare pe care majoritarul o va efectua luna viitoare. Mai mult, în ciuda pierderilor financiare, Rompetrol continuă investiţiile în dezvoltarea capacităţii de procesare, care este programată să crească cu 25% în perioada 2010-2011.

Alumil Rom Industry (simbol ALU) este un alt titlu cu randament spectaculos. Cotaţia comerciantului de metale şi minereuri metalice a urcat de la 0,69 lei până la 2,14 lei, adică 210%. În primele nouă luni ale anului, Alumil a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 71 milioane lei, în scădere cu 13,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net de 8,44 milioane lei este însă în creştere cu 4,8%.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (simbol IMP) are, de asemenea, o majorare importantă a cotaţiei, de circa 238% faţă de cotaţia de la reintrarea în piaţă din februarie. Impact a reuşit obţinerea unui profit brut de 2,48 milioane lei în primele trei trimestre, deşi îşi bugetase pierderi la începutul anului. Titlurile IMP au făcut şi obiectul unor tranzacţii mari luna aceasta după ce principalul acţionar, Dan Ioan Popp, a vândut un pachet de 6% fondului Templeton GIT Emerging Markets contra sumei de şapte milioane lei.

Creşterile acestor companii nu sunt singulare pe piaţă, multe acţiuni consemnând majorări de peste 100%. Printre acestea: Condmag Braşov, Biofarm sau Zentiva. Cele mai căutate acţiuni însă rămân SIF-urile, care, alături de băncile listate, formează un sector financiar foarte puternic la BVB.

SIF Banat-Crişana (simbol SIF1) a reuşit o creştere a cotaţiei de aproape 110%, ajungând la un preţ de 1,13 lei. Aprecierea este mult mai mare decât cea a activelor totale, care au urcat cu 17,3% faţă de începutul anului. Cotaţia SIF Moldova (simbol SIF2) s-a majorat cu 115%, la preţul de 1,14 lei pe titlu. Profitul net din primele nouă luni ale SIF Moldova s-a ridicat la aproape 107 milioane lei, mai mare decât rezultatul net de pe întreg anul trecut, de 93,9 milioane lei. SIF Transilvania (simbol SIF3) a reuşit cea mai mare creştere, 150%, până la 0,68 lei de acţiune, după un profit net aferent primelor trei trimestre de 123,7 milioane lei. SIF Muntenia (simbol SIF4) se situează la polul opus cu o apreciere de doar 14% în acest an. Rezultatul net din ianuarie-septembrie se ridică la 82,6 milioane lei, în scădere de la 113,9 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. SIF Oltenia (simbol SIF5) a adus investitorilor un randament de 120%, până la preţul de 1,29 lei pe acţiune. SIF5 a reuşit să majoreze puternic şi profitul net din primele nouă luni, de la 82,5 milioane lei, în 2008, până la 198,1 milioane lei, în acest an.

Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale (simbol BRD), una dintre cele mai stabile acţiuni de la BVB, s-a apreciat 64% în 2009, ajungând la o capitalizare de 9,27 miliarde lei. Profitul net de la finele lui septembrie este cu 19% mai mic decât cel de anul trecut, coborând până la 660 milioane lei

Tranzacţii mari cu TLV

O tranzacţie care a animat piaţa la sfârşitul acestui an s-a efectuat cu acţiunile Băncii Transilvania (simbol TLV). Cumpărătorul unui pachet de 9,7% din capitalul social al companiei a fost Bank of Cyprus, însă achiziţia reprezintă o investiţie,  nu o intenţie de preluare. Instituţia bancară română a fost evaluată prin acest transfer la circa 600 milioane euro, capitalizarea la zi fiind de 2,2 miliarde lei (aproximativ 525 milioane euro). Cotaţia TLV va încheia anul cu o apreciere de circa 90%. Profitul brut din primele nouă luni se ridică la 73,08 milioane lei, fiind inclus şi profitul excepţional, de 13,79 milioane lei, rezultat din vânzarea participaţiei la compania de asigurări BT Aegon.

Piaţa de capital dn 2009 ne arată că investiţiile de la bursă, cu un grad de risc ridicat, pot aduce randamente şi în perioadele de criză economică. Cum o reţetă a succesului nu există, principala grijă a investitorilor trebuie să fie informarea cât mai cuprinzătoare şi curajul de a marca profitul sau pierderea rezultate dintr-o operaţiune. Câştigurile de anul acesta nu acoperă decât o mică parte a pierderilor de anul trecut. Dar deschiderea unor poziţii la momentul potrivit a fost extrem de profitabilă.

Creştere mare pentru indici

55% Principalul indice bursier, BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii, a crescut aproximativ 55% în acest an, până la 4.661 de puncte.

191-44777-26_grafic_52.jpg

Preţurile acţiunilor au recuperat în parte scăderile mari din 2008, însă valoarea tranzacţiilor efectuate a continuat să scadă şi în acest an.
Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest

80,2 miliarde lei este capitalizarea pieţei BVB cu o zi înainte de închiderea anului, în timp ce piaţa Rasdaq are o capitalizare de 12,5 miliarde lei