Grecia provoacă stres printre români. De vineri a intrat în vigoare un nou set de reguli. Toți cei care pleacă în această țară pentru a se bucura de soare, plaje, dar mai ales de vestitele servicii oferite la tavernele greceti trebuie să știe ce-i așteaptă.

În ultimele săptămâni, numărul noilor cazuri de coronavirus a crescut în Grecia. Din acest motiv, autoritățile au decis să impună noi reguli. Acestea vizează sectorul HoReCa. Ele se vor aplica până pe 31 august.

Grecii sunt cunoscuți în toată lumea pentru modul în care te servesc și maI ales pentru îndrăgitele lor taverne.  Dacă până mai ieri singura regulă o facea clientul, acum lucrurile s-au schimbat radical. Autoritățile au impus noi modificări în ceea ce privește barurile și restaurantele.

Cum se va mânca la taverne

Toţi clienţii trebuie să aibă loc pe scaune, indiferent dacă locul respectiv este în aer liber sau în interior. Dansul ori servirea de băuturi în picioare, la bar, sunt complet excluse. Spaţiile interioare (restaurante, cinematografe, teatre etc.) pot funcţiona doar ca zone non-COVID, cu toţi clienţii vaccinați, la capacitatea maximă de 85%, cu respectarea distanţării. Accesul minorilor este permis doar cu condiţia realizării unui test rapid pentru depistarea COVID-19, cu acordul unui părinte.

În perioada următoare vor începe controale frecvente, pentru a se asigura că măsurile impuse sunt respectate întocmai.

Amenzile şi sancţiunile cresc direct proporţional cu mărimea spaţiului unde sunt descoperite neregulile. La prima abatere, amenda variază între 2.000 de euro (pentru spaţiile mai mici de 200 de metri pătraţi) şi 5.000 de euro (pentru spaţiile mai mari), cu suspendarea activităţii timp de o săptămână. Însă, la a doua abatere, amenzile urcă până la 10.000 de euro, iar semnul „Închis” va sta la intrare timp de 15 zile. Dacă încalcă din nou regulile, licenţa de funcţionare va fi suspendată pe o perioadă de 60 de zile.

Proprietarii vor putea afişa la vedere dacă localul este dedicat exclusiv persoanelor vaccinate sau mixt (pentru spaţiile în aer liber).

Sursă foto: Dreamstime