Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale  din R. Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, a venit în București unde s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan, dar și cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

Eremei Priseajniuc i-a cerut lui Arafat să ia în considerare includerea Republicii Moldova în solicitarea pentru a obține medicamentul Remdesivir.

„Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

Ce se mai arată în comunicat

„Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor anti-Covid-19, precum și a medicamentelor autorizate pentru tratamentul infecției cu coronavirus pentru cetățenii Republicii Moldova”, i-a spus directorul general al AMDM și europarlamentarului Cristian Bușoi, raportor al PE pentru programul de sănătate.

Cei doi au discutat despre posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană, pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19, dar și a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19 care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul coronavirus, arată un al comunicat al Agenției Medicamentului din Republica Moldova.

Situația coronavirus în Republica Moldova

Joi, Republica Moldova a înregistrat un record de decese din cauza SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore, 16 oameni au murit, inclusiv șeful secției Terapie Intensivă de la Spitalul din Anenii Noi.

Numărul cadrelor medicale care au murit din cauza infecției cu noul coronavirus a ajuns la 31 în Republica Moldova, țară unde peste 3.280 de lucrători din domeniul sănătății au fost depistați cu COVID-19.

De la începutul pandemiei, 879 de persoane au decedat în Republica Moldova din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Numărul persoanelor infectate a depășit 29.000, la o populație de circa 4 milioane de locuitori.