Relansarea post-COVID și lupta împotriva sărăciei. Belgianul Olivier De Schutter, raportor special al ONU cu privire la extrema sărăcie şi drepturile omului, şi-a exprimat regretul că UE „a eşuat să-şi ţină promisiunile” de a eradica sărăcia, transmite afp.com

„Angajamentul său de a scoate 20 de milioane de persane din sărăcie în anul 2020 a fost în mare măsură ratat şi aceasta în condiţiile în care UE a înregistrat până de curând o creştere economică şi a numărului locurilor de muncă stabile”, a subliniat acaesta într-un comunicat.

Relansarea post-COVID și lupta împotriva sărăciei

O persoană din cinci – 92,4 milioane de persoane – erau ameninţate de sărăcie sau excluziune socială în 2019, iar 19,4 milioane de copii, adică 23,1%, trăiesc în sărăcie în UE, potrivit Eurostat.

Raportorul şi-a exprimat regretul că, în recomandările sale pentru statele membre, UE, „în loc să acorde prioritate investiţiilor în sănătate, educaţie şi protecţie socială, a impus tăieri bugetare în numele reducerii costurilor”.

„Din 2009, statele membre nu au încetat să-şi reducă investiţiile în aceste domenii esenţiale”, transmite acesta.

Expertul ONU, care a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei misiuni de două luni în timpul căreia a avut întrevederi cu responsabili ai unor instituţii europene şi organizaţii ale societăţii civile, estimează că UE trebuie „să se reinventeze” cu ocazia crizei COVID-19 pentru a lupta împotriva sărăciei.

În timp ce statele membre îşi prezintă pentru aprobare la Bruxelles planurile de relansare pentru a putea beneficia de granturi şi împrumuturi europene, expertul a deplâns că, spre deosebire de exigenţele fixate de Comisia Europeană în materie de ecologie şi digitalizare, acestea nu prevăd un mecanism care să măsoare efectul lor asupra diminuării inegalităţilor.

„Sper că vom putea evalua planurile de relansare naţională (…) şi în funcţie de contribuţia lor la reducerea sărăciei”, a declarat Olivier De Schutter.

Expertul a mai spus că şi-ar putea face public raportul final în timpul unui „summit social” prevăzut să aibă loc în mai în Portugalia, conform sursei menționate.

Sursă foto: Dreamstime