Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, în vârstă de 84 de ani, a fost internat la spitalul ‘Regele Faysal’ din Riad pentru a face un control medical, după o inflamaţie a vezicii biliare, a anunţat luni agenţia de presă saudită SPA, citată de Reuters. Monarhul, care conduce din 2015 regatul saudit, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a fost internat pentru o inflamaţie a vezicii biliare.

Înainte de a deveni rege, Salman a fost timp de 2 ani şi jumătate prinţ moştenitor, iar din iunie 2012 a deţinut funcţia de vicepremier. De asemenea, el a fost timp de peste 50 de ani guvernator al regiunii Riad.

Liderul de facto al ţării este prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (34 de ani), care a iniţiat un program de reforme pentru a transforma economia regatului saudit, mult prea „dependentă” de ţiţei.

Ministrul de externe saudit, prinţul Faysal bin Farhan Al Saud, a anunţat că vizita premierului irakian Mustafa al-Kadhimi în Arabia Saudită a fost amânată ca urmare a spitalizării regelui Salman. „Recunoscând importanţa vizitei şi cu dorinţa ca ea să fie un succes, conducerea noastră înţeleaptă, în coordonare cu fraţii din Irak, a decis să amâne vizita”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei saudite, potrivit Agerpres.

Bursa de mărfuri din Arabia Saudită, dar şi piața petrolului au resimţit anunţul privind monarhul saudit

În urma anunţului privind internarea regelui Salman, bursa Tadawul din Arabia Saudită a căzut puternic luni dimineaţă.

Vestea aceasta, combinată cu temerile că redresarea cererii de combustibil ar putea fi afectată de numărul de cazuri de COVID-19 în creştere la nivel mondial, a afectat şi piaţa petrolului. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de ţiţei din lume şi un aliat important al SUA.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 0,34 dolari, la 40,25 dolari, după ce săptămâna trecută a crescut cu 0,04 dolari. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut luni până la 42,78 dolari, după un declin uşor săptămâna trecută.