Ai vrea sa alegi alta din catalog, sa o dai inapoi pe prima si, platind diferenta de bani, sa te muti imediat in cealalta. Sau invers: ti-ai cumparat o casa scumpa, dar descoperi ca ratele lunare sunt peste puterile tale financiare si vrei una mai ieftina, dar asemanatoare cu prima. Se poate. Sistemul se numeste „buy-back”, este practicat mai ales in comertul cu masini, si in strainatate este oferit ca facilitate de catre investitorii care construiesc si administreaza ansambluri rezidentiale de zeci sau sute de case. La masini, dai la schimb un model din 93-’94 pe unul din 2003. La case, dai la schimb o casa cu finisaje medii, cu mocheta pe jos, pe una cu finisaje de lux, cu parchet de nuc. In Romania, prima firma privata care ofera acest serviciu este compania imobiliara Impact, care a construit in Bucuresti peste 400 de case, in ansambluri rezidentiale din zona Baneasa. „Clientii nostri sunt persoane in plina ascensiune in viata sociala si, cu timpul, isi schimba dorintele si pretentiile si le creste numarul membrilor familiei. Pana in prezent, 11 proprietari au schimbat locuinta veche cu una noua, mai mare, platind doar diferenta si beneficiind de discontul de 1,5% din suplimetul de valoare al noului contract”, afirma Beatrice Arapu, reprezentant al firmei Impact.
Pe viitor, o data cu inmultirea numarului companiilor care construiesc „angro” case pentru vanzare, este de asteptat ca tot mai multe din acestea sa practice acest serviciu
„buy-back”, ca o facilitate pentru clienti.

Casele cele mai scumpe sunt vilele individuale din gama DeLuxe

Vila din imagine face parte din aceasta categorie suprema din catalogul firmei Impact. Preturile fara TVA variaza intre 550 si 650 euro/mp construit desfasurat, la suprafete construite extrem de generoase, cuprinse intre 156,3 mp si 415 mp. La un calcul imediat reiese ca pretul unei vile model DeLuxe variaza intre 85.965 euro, pentru varianta cea mai mica si cu finisaje deosebite, si 269.750 euro, pentru alta vila aproape tripla ca marime.
Vilele DeLuxe sunt locuinte individuale, cu cinci pana la opt camere, repartizate pe cel putin doua nivele si cu garaj. Exista peste zece tipuri de vile DeLuxe care pot fi personalizate dupa dorinta proprietarului. Vilele sunt predate la cheie, iar beneficiarul devine proprietar atat al locuintei propriu-zise, cat si al terenului aferent (intre 600 si 800 mp). Finisaje: parchet clasic, gresie si faianta din import, scara interioara din lemn masiv, cada cu sistem jacuzzi, tamplarie PVC cu geam termopan, tigla Bramac.
Pentru aceste vile firma Impact presteaza ulterior „la pachet” si servicii gratuite pentru intretinerea gradinii, de curatenie generala o data la trei luni, monitorizare video si sistem de alarma, conectare la Internet si cablu TV.

Vilele cu finisaje medii sunt cu 40% mai ieftine decat cele de lux

Pentru aceste preturi se acorda facilitati mai putine: proprietarul beneficiaza doar de instalarea cablului TV si conectare la Internet.
Aceasta categorie medie este reprezentata de modelul de casa Prestige, in mai multe variante de marime si dotari. O vila poate sa aiba intre 115 mp si 230 mp si costa intre 330 si 420 euro/mp suprafata construita desfasurata. Astfel, o vila precum cea din imagine, intr-un duplex cu intrare separata, costa intre 37.950 euro si 96.600 euro. Vilele Prestige sunt de tip duplex sau individual, in 21 de variante, de la trei pana la cinci camere repartizate pe doua nivele, cu posibilitate de mansardare, dupa dorinta proprietarului. Vilele sunt predate la cheie, iar beneficiarul devine proprietar atat al locuintei propriu-zise, cat si al terenului aferent (minimum
350 mp). Ca finisaje: parchet laminat sau mocheta, gresie, faianta si obiecte sanitare autohtone, tigla
Elpreco, tamplarie PVC cu geam termopan. Casele pot fi cumparate si in rate pe o durata de maximum 10 ani, direct de la firma Impact, printr-un sistem particular de creditare: avansul este de doar 15%, nu se percepe comision, dar dobanda este destul de mare, de 15% pe an in euro.

Vilele din lemn sunt cel mai ieftin model si costa cu aproape 30% mai putin decat cele medii

Sistemul construirii caselor de lemn este foarte des intalnit in Statele Unite si Canada. In Romania este inca la inceput. O vila din lemn seamana in ceea ce priveste compartimentarea si uneori si la marime cu o casa facuta din caramida si beton. Numai ca materialele folosite sunt altele, iar finisajele mai modeste. Aceste locuinte au intre trei si sapte camere, repartizate pe cel putin doua nivele. Vilele din lemn Freedom sunt locuibile pe tot timpul anului, fiind izolate termic. Finisajele, chiar si cele exterioare, pot fi asemanatoare cu cele ale unei vile din zidarie: parchet laminat sau mocheta, gresie, faianta si obiecte sanitare autohtone, tamplarie PVC cu geam termopan.
Vilele Freedom, asa cum este denumit modelul scos la vanzare de firma Impact si care arata la final precum casa din imagine costa intre 250 si 292 euro/mp construit desfasurat.
O vila Freedom reprezinta cea mai ieftina varianta si poate fi construita in cel mai mic tipar, sub 100 mp, dar fara a-i afecta sistemul de compartimetare -living la parter si dormitoare la mansarda.
O casa din lemn are intre 90,1 mp si 209 mp suprafata construita desfasurata.