În cadrul dezbaterii ,,România dezvoltată organizată de Sebastian Burduja, președintele PNL, filiala Sector 1, Liviu Rogojinaru, Secretatul General al Consiliului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România, a prezentat realitatea despre ce înseamnă să fii antreprenor în România, precum și ce provocări întâmpină cei care aleg să intre în mediul privat.

Sebastian Burduja consideră că România trebuie să urmeze modelul European și în ceea ce privește mediul de afaceri. Acesta a declarat că țara are de recuperat în ceea ce privește situația antreprenoriatului.

„România europeană trebuie să se conecteze la ceea ce gandește Europa. Deci de la Europa 2020 la ce vreți dumneavoastră, la sectorul de competivitate și mediul privat e un cuvânt: IMM-uri… și România are de recuperat la acest capitol”, a spus Sebastian Burduja.

Liviu Rogojinaru susține că oamenii de afaceri din România duc 63% din PIB-ul României. Acesta îi felicită pe cei care au avut curajul de a rămâne în țara și de a contribui la prosperitatea României.

„Mă bucur tare mult să văd că oameni tineri și frumoși și plini de speranță care încă au neobrăzarea să rămână în România și să facă business aici și să producă plus valoare. Trebuie să va spun că totuși așa cum suntem noi chinuiți de toate cele, în ultimii aproape 30 de ani ducem 63% din PIB-ul României. Nu știu câți bani se întorc într-o formă frumoasă către noi, dar ăsta este adevărul”, a declarat Liviu Rogojinaru.

De asemenea, Secretarul General al CNÎMMR a prezentat și cu ce probleme se confruntă cei care au o afacere în România, printre care cea mai des întâlnită este lipsa forței de muncă. Liviu Rogojinaru a mai susținut și că românii trebuie să învețe să fie creativi.

„Probleme sunt atât de multe. Problema numărul 1 care cred că și dumneavoastră va confruntați, lipsa forței de muncă calificată, mai mult sau mai puțin, în România. Ce spunea domnul Orban că lipsesc niște sute de mii de oameni în economie. Să știți că lipsesc cam 1 milion de oameni care să muncească și să facă treabă. Poate îi găsim în administrație, să sperăm că reușim să facem acest lucru, chiar și pe timpul ăsta scurt de guvern interimar. Ăsta este să zicem un prim lucru foarte important.

Al doilea lucru, dacă nu vom învața să fim creativi, să fim inventivi, să le spunem lucrul ăsta și să învățăm să îl spunem omenirii, domnle noi suntem un neam de oameni deștepți, suntem un neam de oameni care știm să facem business și care vom încerca să facem din ce în ce mai bine. Să știți că trece trenul pe lângă noi. Și e păcat. Ce aș vrea să vă spun este că Consiliul Național al IMM-urilor va face tot ce este omenește posibil să răzbată pentru IMM-uri dar și pentru cei mari. Și dacă vreți așa în spirit de glumă, suntem cea mai mare organizație patronat din România dar și cel mai mare sindicat, avem cel mai mare număr de oameni care lucrează în IMM-uri. Încercăm să facem lucrurile să meargă bine”, a mai spus Secretarul General al CNÎMMR

Liviu Rogojinaru promite că actualul guvern interimar va face schimbări în ceea ce privește mediul de afaceri și că vor fi apropiați de cetățeni.

„Vă promitem solemn că ne vom bate la Ministerul de Resort să avem proiecte și programe cât mai bune și cât mai bine făcute și asta să știți că suntem în legătură cu conducerea partidului și punem la dispoziție toată documentația necesară pe care putem să o pregătim noi că să se vadă cum se poate merge mai bine, să fie un minister mai flexibil, mai apropiat de cetățean, mai apropiat de noi toți. Și eu sunt antreprenor de 27 de ani, și eu trăiesc din privat nu de la stat. Nu încetați să sperați, cred că vom reuși să facem și lucruri bune”, a precizat Liviu Rogojinaru.