„Poziția BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea.

Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”, a declarat Adrian Vasilescu pentru Libertatea.

Adrian Vasilescu a precizat că Mugur Isărescu „a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”.

„E o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”, a explicat Vasilescu.

Curtea de Apel București a înregistrat dosarul trimis de CNSAS

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a înregistrat un dosar transmis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care se solicită constatarea „calităţii de colaborator al Securităţii” a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Cererea fost înregistrată în instanţă luni, conform portalului CAB, şi are ca obiect „constatarea calităţii de lucrător/colaborator al Securităţii (OUG 24/2008)”, Mugurel Constantin Isărescu figurând ca „pârât”.

Până în prezent, Curtea de Apel Bucureşti nu a stabilit când va începe procesul.

Potrivit unui comunicat al CNSAS publicat săptămâna trecută, Colegiul instituţiei a aprobat o notă de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru „stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar) – 1 persoană”.