Două firme din grupul RCS & RDS, Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL, cer anularea ordinului ANRE 73/2014, care prevede condiţiile generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe data de 7 aprilie 2016. 

Grupul RCS & RDS a depus solicitări la ANRE pentru a obţine licenţa de distribuţie a energiei electrice, însă Autoritatea a respins această cerere la mijlocul lunii martie, argumentând că firmele respective nu au îndeplinit condiţiile legale. 

"În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăţilor Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL de acordare a licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) şi art. 29 alin. (1) lit. b) şi c) din Regulament şi, respectiv, de către societatea Foto Distribuţie SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) şi la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", se arată în comunicatul ANRE. 

Reprezentanţii ANRE subliniază că, în aceste condiţii, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege. 

Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arată că agentul comercial care solicită licenţă de distribuţie trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuţie concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie. 

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara. 

Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, "contravin legii şi Constituţiei". 

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari. 

RCS & RDS este un operator de telecomunicaţii, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune. 

La începutul lunii martie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei. 

"Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a reţelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitaţie", a arătat Havrileţ, în cadrul Energy Business Summit. 

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată între timp, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract. 

"Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice – n.r.)", a completat Havrileţ. 

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a precizat că se lucrează în prezent la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde această prevedere. 

"Această modificare este net în avantajul consumatorilor şi a sistemului. Astăzi, distribuitorii nu au simţit nevoia să fie revoluţionari în acest domeniu, fiind în situaţie de monopol", a precizat Iancu, prezent la acelaşi eveniment. 

El a mai spus că a primit săptămâna trecută propunerile ministerului de resort pe partea de energie electrică pentru aceste modificări şi le aşteaptă pe cele din sectorul gazelor naturale. 

Iancu a arătat că, pe viitor, companiile vor tinde să ofere consumatorilor mai multe servicii de utilităţi, mergând chiar până la furnizarea gratuită a uneia dintre ele. 

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a arătat că operatorii reţelelor de distribuţie nu exclud ideea de a avea concurenţă pe acelaşi segment, însă, momentan, nu există o legislaţie care să reglementeze acest aspect. 

"Operatorii sunt deschişi la concurenţă, iar concurenţa în orice domeniu este binevenită, întrucât este în beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o formă de concurenţă salutară. Însă, nu există deocamdată o legislaţie în acest sens", a mai spus ea. 

Sursa: Agerpres