Este cel puţin a doua oară, în luna august, când China a respins o solicitare din partea Statelor Unite, privind accesul unor nave de război ale marinei americane în porturi chineze, pe fondul relațiilor comerciale tensionate între cele două țări.

În ultimele zile, China a refuzat accesul unui distrugător american în portul Qingdao. Anterior, altei reprezentante a US Navy i-a fost refuzat accesul în  Hong Kong, scrie presa internațională.

Un oficialul american din sectorul apărării a spus că distrugătorul ar fi urmat să facă vizita duminică, dar China i-a respins solicitarea anterior zilei respective. Navele militare americane au efectuat ocazional vizite în China, cel mai recent în 2017, a spus oficialul. Ultima navă a U.S. Navy care a vizitat portul Qingdao a fost Benfold, în 2016.

La începutul acestei luni, China a refuzat o solicitare a navei de transport Green Bay a U.S. Navy şi a navei transportoare de rachete ghidate Lake Erie de a vizita Hong Kongul. Vizita ar fi urmat să aibă loc într-o perioadă dificilă, din cauza protestelor anti-guvernamentale din oraş.

Întrebat care este motivul pentru care cererea a fost refuzată, oficialul apărării a spus că întrebarea ar trebui adresată Beijingului. Ministrul chinez al Apărării nu a răspuns imediat solicitării pentru comentarii.

Războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a dăunat creşterii globale şi a provocat temeri pe pieţe că economia mondială ar putea intra în recesiune.