Este război pe față la nivelul serviciilor secrete în ceea ce privește vaccinul împotriva COVID-19.  China și Rusia fac tot ce le stă în putere pentru a descoperi secretele americanilor. Serviciile de informații au spionat atât institutele de cercetare, cât și companiile farmaceutice, scrie The New York Times, citat de Digi24.

Spionii chinezi au vrut să fure date despre vaccin și s-au gândit să se îndrepte către ceea ce ei au socotit a fi o țintă ușoară. În loc să pirateze companiile farmaceutice, au cotrobăit prin rețelele Universității Carolina de Nord și ale altor instituții de învățământ implicate în programele de cercetare.

Pe de altă parte, principalul serviciu de informații al Rusiei, SVR, se interesa de rețelele de cercetare din Statele Unite, Canada și Marea Britanie implicate în obținerea unui vaccin. S-a aflat tot după ce britanicii au monitorizat cablurile internaționale de fibră optică.

Iranul și-ar fi intensificat și el eforturile de a fura informații despre cercetările în domeniul vaccinului. În acest timp, Statele Unite și-au pus la lucru contraspionajul și și-au consolidat apărarea secretelor.

Ce fac serviciile de informații

Cu alte cuvinte, fiecare serviciu major de spionaj de pe glob încearcă să știe ce informații au competitorii, scrie The New York Times, care citează foști și actuali oficiali din domeniul serviciilor de informații, precum și alte surse care sunt la curent cu activitatea din acest domeniu.

„Este un nou mare joc spion contra spion”, care implică principalele agenții de informații și care se desfășoară cu o rapiditate nemaivăzută în zilele noastre, scriu jurnaliștii.

Spionajul din cadrul NATO, în mod normal concentrat pe mișcările tancurilor rusești și pe celulele teroriste, și-a extins acum raza de acțiune și monitorizează, la rându-i, eforturile Kremlinului de a fura secretele cercetărilor din domeniul vaccinurilor.

Trebuie spus că informațiile despre vaccin ar fi valoroase din punct de vedere financiar și inestimabile din punct de vedere geopolitic, arată un oficial cu rang înalt din Departamentul Justiției.

În cazul Chinei, agenții săi au subtilizat informații de la OMS pentru a pirata apoi rețelele informatice relevante din Statele Unite și Europa. OMS colectează datele despre vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, iar spionii chinezi ar fi aflat astfel care sunt cele mai promițătoare. Americanii ar fi descoperit ce pune la cale China. China încearcă să profite și de parteneriatele în domeniul cercetării pe care le-au încheiat facultățile din SUA cu instituții omoloage din China. Agenții Chinei încearcă astfel să obțină informații direct de la cercetători.

Rușii i-au spionat pe britanici și ar fi încercat să afle dete din interiorul Universității Oxford și a partenerului lor pharma, compania AstraZeneca.