Dintre cele 32 de vaccinuri care se experimentează acum în întreaga lume, un procent semnificativ de mare provine de la companii chineze. Cei trei protagoniști principali în cursa pentru găsirea vaccinului anti covid-19 sunt Sinovac, CanSino Biologics și Sinopharm.

Sinovac e o companie cu sediul la Beijing, fondată în 2001, cotată la NASDAQ, fiind considerată dezvoltator specializat de vaccinuri. A produs vaccinuri pentru hepatita A și B, gripa sezonieră, gripa porcină și gripa aviară. Vaccinul anti coronavirus a intrat în etapa a treia a studiilor clinice în Brazilia și Indonezia, iar compania a pregătit deja o fabrică la Beijing pentru producerea în masă a vaccinului.

CanSino a fost fondată în 2009 în Tianjin de un grup de profesioniști din diverse multinaționale. În 2014, a devenit a treia companie farmaceutică care a dezvoltat un vaccin împotriva Ebola. În iulie 2020, vaccinul său anti covid-19 a intrat în etapa a treia a studiilor clinice, iar în august brevetul a fost aprobat oficial în China. Studiile clinice se fac în Arabia Saudită, Mexic, dar și pe soldați din armta chineză.

Sinopharm e deținută de statul chinez. Este singura companie farmaceutică de acest fel din China, are 150.000 de angajați și peste 1.500 de filiale, inclusiv șase companii listate. Dezvoltarea vaccinului se realizează prin două institute ale filialei Sinopharm din China National Biotec Group: Institutul Biologic din Beijing și Institutul pentru Produse Biologice Wuhan. De fapt, acesta din urmă a fost primul institut din lume care a făcut studii clinice pentru un vaccin COVID-19, în aprilie. Președintele Sinopharm, Liu Jingzhen, afirma recent că vaccinul va fi pus pe piață până în decembrie 2020.

Potrivit NationalInterest, dezvoltatorii chinezi de vaccin se confruntă cu o problemă neobișnuită: prea puține persoane sunt infectate cu coronavirus în țara lor. Din acest motiv, studiile clinice s-au efectuat în special în țările prietene. În plus, China a ocolit procesul de reglementare, acesta fiind motivul pentru care testele s-au făcut pe soldați.

În cazul companiei „CanSino”, trebuie spus că numele ei este legat de faptul că fondatorii ei au trăit în Canada. Iar Canada este prima țară care a comandat vaccinuri de la CanSino și singura care și-a manifestat interesul pentru un vaccin chinez.

În cazul în care chinezii vor produce primul vaccin COVID-19 din lume, cu siguranță poporul chinez va avea prioritate la vaccinare. Iar apoi statele partenere ale Beijingului din cadrul inițiative economice Belt and Road. Și, probabil, țările care nu au fost atât de vocale în războiul geopolitic SUA -China, precum Franța, Germania și Elveția.

Un alt aspect important este că nu doar companiile sută la sută chineze se concentrază doar pe eforturile de a produce un vaccin anti COVID-19. Compania Fosun Pharma, în parteneriat cu Pfizer și BioNTech din Germania, e implicată într-o altă inițiativă privind vaccinul.