Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii şi a unei reduceri uşoare a celor la alimente, în timp ce rata anuală a coborât comparativ cu luna anterioară de la 5,95% la 5,86%, potrivit datelor publicate de INS.

În iunie, cea mai mare creştere a fost consemnată de preţurile la servicii, respectiv un avans de 0,43%, în condiţiile în care moneda naţională s-a depreciat cu 1% faţă de euro. În aceeaşi perioadă, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,42%.

Scăderea preţurilor mărfurilor alimentare de 0,18% în iunie s-a datorat, în principal, reducerii la unele alimente de bază precum brânză (-1,41%), ouă (-1,66%) şi lapte (-0,42%).

Creştere mare de preş la combustibili

În ceea ce priveşte sectorul mărfurilor nealimentare, cea mai mare creştere a fost înregistrată la combustibili (2,14%), în contextul majorării preţului petrolului pe piaţa internaţională.

La servicii, deprecierea leului a determinat o creştere lunară a preţurilor cu 0,85% pentru tarifele poştale şi cu 1,6% pentru cele de transport aerian.

Comparativ cu finele anului trecut, preţurile de consum au crescut în iunie cu 3,14%. De la începutul anului, preţurile de consum ale mărfurilor alimentare au avansat cu 1,22%, ale celor nealimentare cu 4,14%, în timp ce serviciile au înregistrat cea mai mare majorare, de 4,76%.

Creşterea medie a preţurilor, pe total, în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni este 6,9%.

Țintă de 3,5%

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,4% în luna decembrie.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Criteriile de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009 au fost stabilite în jurul nivelului central de 6,4%, respectiv 5,7%, iar rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de ţintă.

SURSA: Mediafax