Bomba zilei despre certificatul verde! Alexandru Rafila a venit cu un mesaj clar: Eu mi-am făcut datoria

În cursul zilei de vineri, Alexandru Rafila a vorbit din nou despre certificatul verde la locul de muncă, precizând că discuțiile pe această temă au început în luna octombrie anul trecut și că a pus la dispoziția colegilor din parlament un proiect de lege care să fie aplicabil și care să aibă și efect asupra sănătății publice.

”Discuţiile sunt începute din luna octombrie (2021, n.r.). Am pus la dispoziţia colegilor mei parlamentari un proiect de lege care să fie aprobat în Parlament, care să fie aplicabil şi să aibă efect asupra sănătăţii publice. Din păcate, proiectul de lege înaintat în Parlament de colegii de la PNL nu se referea la certificatul verde la locul de muncă, ci se referea la personalul medical şi atât. A fost respins în Senat şi este clar că modul în care a fost gândit nu cred că a fost cel mai fericit. Dacă am venit cu un alt proiect de lege care putea să fie adoptat de Parlament, eu mi-am făcut datoria, dar nu pot să mă substitui Parlamentului României”, spune ministrul Sănătății.

El a mai spus că discuția rămâne deschisă și că poate fi dezbătută din punct de vedere tehnic, însă nu ar trebui să fie subiectul unor polemici.

”Discuţia rămâne deschisă, putem să o dezbatem tehnic, o dezbatem într-un cadru parlamentar, nu cred că trebuie să facă subiectul unor polemici, mai degrabă ar trebui să facă subiectul unor reflecţii, mai ales ale persoanelor care, în cursul anului trecut, au făcut prea puţine lucruri sau deloc în ceea ce priveşte controlul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila.

Franța are certificat verde la locul de muncă dar tot înregistrează 400 de mii de cazuri zilnic

Ministrul Sănătății a dat de exemplu Franța, țara în care certificatul verde este folosit la locul de muncă, însă acest lucru nu se reflectă în numărul de cazuri înregistrat zilnic.

”Din fericire, văd că în momentul de faţă ne găsim într-o situaţie în care, în ciuda numărului mare de cazuri, nu se gripează sistemul de sănătate. Văd ce se întâmplă în alte ţări care au utilizat acest instrument, de exemplu Franţa – unde sunt 400.000 de cazuri care se înregistrează zilnic. 400.000, în cifre româneşti 120.000, ca să ştim exact despre ce discutăm, ca şi când în România ar fi 120.000 de cazuri pe zi”, a afirmat Alexandru Rafila.

Pe acest fond, jurnaliștii l-au întrebat dacă certificatul verde nu ar fi modificat prea mult situația din România, însă Alexandru Rafila a declarat că există loc de interpretare.

„Este posibil, nu ştiu… Dacă l-am fi avut, am fi ştiut, dar atunci probabil discutam ce s-ar fi întâmplat dacă nu îl aveam. Întotdeauna există loc de interpretare”, a arătat ministrul.