Înaltpreasfințitul Teodosie şi-a făcut prima apariție publică! Imaginile au fost difuzate după ce procurorii DNA au anunțat că îl urmăresc penal într-un dosar de cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie a participat la un eveniment de Sfântul Nicolae

Arhiepiscopul Tomisului a participat la un eveniment organizat de municipalitate, de Sfântul Nicolae, în localitatea constănțeană Ovidiu. În cadrul evenimentului, acesta a transmis un mesaj special.

„De aceea aprindem lumini, pentru că El, cel ce trebuie să se nască, a venit să aducă lumină lumii, că este Dumnezeu adevărat, cum îl numim în crez. Lumină din lumină! De aceea, avem nevoie de aceste luminițe”, a declarat Teodosie.

Avocatul care îl reprezintă a intervenit

Adrian Cuculis, care-l reprezintă pe Arhiepiscopul Tomisului, a subliniat că strângerea de probe într-un dosar se face „în mod loial”. În schimb, spune el, felul „în care s-a deschis acest dosar este neloial”.

Acesta și-a pus mai multe întrebări după ce s-a trecut imediat la calitatea de suspect. În urma discuțiilor cu ÎPS Teodosie, avocatul a ajuns la următoarea concluzie.

„În economia unui dosar, strângerea de probe se face în mod loial. Felul în care s-a deschis acest dosar este neloial. Faptul că s-a trecut imediat la calitatea de suspect mi-a ridicat niște semne de întrebare şi, bineînțeles, nu poți să dai declarații până nu vezi actele de urmărire penală.

Am discutat cu ÎPS Teodosie chiar înainte de emisiune şi poziția este următoarea: sigur că o infracțiune cum este cea de cumpărare de influență a fost destul de lesnicioasă pentru cei care au făcut acel material. El a fost prezentat în mod public, și atunci nimeni nu putea fi tras la răspundere.

Acolo e vorba despre un preot sau fost preot care avea contracte cu episcopii şi arhiepiscopii şi care, probabil, la un moment dat, nu a mai primit niciun fel de contract şi s-a gândit că e bine să facă lucrul acesta. Timpul va trece şi ne va arăta că nu se va întâmpla nimic în acest dosar, oricât ar încerca oamenii aceștia să scoată ceva, cum că s-ar fi întâmplat în neregulă”, a declarat Adrian Cuculis la Antena 3.

Arhiepiscopul Tomisului neagă acuzațiile DNA

Potrivit DNA, Arhiepiscopul Tomisului este suspectat că a promis 160.000 lei, adică 20% din suma de 800.000 de lei, unui om de afaceri pentru a obține fonduri pentru Arhiepiscopia Tomisului. Suma era destinată finanțării lucrărilor de construcție și reabilitare ale unor unități de cult subordonate Arhiepiscopiei.

ÎPS Teodosie a negat categoric acuzațiile, insistând că nu există probe concrete împotriva sa și că nu este subiectul unei urmăriri penale.

„Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire”, a afirmat acesta la Antena 3.