În urmă cu puțin timp, în Parlament, a fost luată o decizie care provoacă cutremur pe scena politică. Este vorba de Francisc Tobă de la AUR, formațiune condusă de George Simion. Acesta a rămas fără mandat. Mandatul acestuia, ales deputat de Brașov pe listele AUR, a fost invalidat oficial luni, 21 decembrie, de Comisia de validări a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost la limită, cu 16 voturi pentru invalidare şi 14 abţineri. Cei care s-au abţinut au fost liberalii, care au susţinut că nu există cadru legal pentru o asemenea decizie.

Surse din cadrul comisiei susțin că în fapt a fost o decizie e amânare și nu de invalidare. Rămâne de clarificat situația la plen. Plenul Camerei Deputaţilor are decizia finală în privinţa invalidării, după votul din Comisie

Societatea Timişoara i-a solicitat copreşedintelui AUR, George Simion, să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă şi Nicolae Roman, aleşi pe listele formaţiunii, şi să le ceara demisia imediată din Parlament, deoarece aceştia ar fi fost implicaţi în reprimarea Revoluţiei.

Ulterior, Tobă a fost exclus din AUR, iar la Parlament a sosit şi un document referitor la renunţarea lui Tobă la mandat. Acesta a susţinut ulterior că nu el este cel care a transmis documentul.

AUR, decizie bombă după alegeri

Mesajele din presă, societatea civilă și chiar din cadrul AUR, i-au făcut pe cei din conducerea partidului să decidă, în sfârșit, invalidarea alegerii lui Francisc Tobă pentru Camera Deputaților. Francisc Tobă a ocupat primul loc pe listele AUR la Braşov, pentru Camera Deputaţilor.

Surse din partid spun că nu a fost validat, iar locul rămas vacant va fi ocupat de Raluca Borta, a doua de pe lista AUR în Circumscripția Brașov. Excluderea lui Francisc Tobă nu îi afectează pe ceilalți parlamentari aleși de pe lista Partidului Neamul Românesc care au candidat pe listele AUR, care deja au intrat în calculul de împărțire a comisiilor parlamentare.

Francisc Tobă nu a fost niciodată membru AUR, fiind secretar general al partidului Neamul Românesc. Partidele politice mai pot face schimbări în configurația viitorilor parlamentari până luni, când are loc depunerea jurământului.