Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, îi critică pe guvernanţi pentru “seria bâlbâielilor” şi “lipsa de eficiență în gestionarea pandemiei”. Fostul ministru al Justiţiei atrage atenţia că, deşi a avut la dispoziţie trei săptămâni după momentul în care Klaus Iohannis a anunţat ridicarea stării de urgenţă, Guvernul PNL a venit cu ordonanţa de urgenţă care restrânge unele drepturi şi libertăţi cetăţeneşti cu doar 20 de minute înainte de miezul nopţii, atunci când expira starea de urgenţă. În plus, el explică de ce orice măsurile administrative cuprinse în această ordonanţă sunt în afara Constituţiei.

“Guvernul a venit prea târziu cu o copie aproximativă și mult mai proastă a decretului stării de urgență. Acesta conținea dezacorduri, erori de redactare și articole copiate din acte normative care nu au nicio legătură cu epidemia”, spune Cazanciuc. El îi transmite lui Ludovic Orban că România nu este “o dictatură militară în care generalul grăiește, iar poporul acceptă orbește”.

Cu toate acestea, Robert Cazanciuc are încredere în români şi în faptul că ei îşi vor proteja sănătatea la fel “cum au făcut în toate zilele stării de incompetență care a guvernat România ultimelor 60 de zile”. “Sunt convins că românii sunt mai responsabili decât toți miniștrii Guvernului Orban la un loc”, mai scrie Cazanciuc în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

Ce le-a transmis vicepreşedintele Senatului guvernanţilor?

„Guvernul PeNibiL între starea de urgență și starea de incompetență

Avertizez Guvernul Orban că orice măsură administrativă la care se face trimitere în ordonanța de urgență emisă azi noapte care are ca rezultat restrângerea unor drepturi și libertăți cetățenești prin acte ale administrației publice centrale sau locale este în afara Constituției!

După ce a confundat starea de urgență cu starea de incompetență, Guvernul Orban continuă seria bâlbâielilor încercând să acopere lipsa sa de eficiență în gestionarea pandemiei prin adoptarea intempestivă a unei ordonanțe de urgență menită să stabilească un cadru juridic pentru soluționarea unui hiatus legislativ care a apărut după încetarea stării de urgență și înainte de adoptarea legii privind starea de alertă.

Deși a avut la dispoziție 3 săptămâni de la declarația Președintelui Iohannis prin care anunța ridicarea stării de urgență, Guvernul PNL a fost incapabil să sesizeze din timp Parlamentul cu un act normativ pentru a face față stării de alertă. Așa s-a ajuns la situația în care PNL să adopte o ordonanță de urgență care prevede restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți cetățenești prin măsuri administrative și nu prin lege, la miezul noptii, cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgența.

În timp ce oamenii așteptau să știe cum își pot organiza viața în săptămânile următoare, Guvernul a venit prea târziu cu o copie aproximativă și mult mai proastă a decretului stării de urgență. Acesta conținea dezacorduri, erori de redactare și articole copiate din acte normative care nu au nicio legătură cu epidemia – precum barajele și sectorul apicol din perioada mai-iulie 2014 – obligând Parlamentul să îl corecteze prin cel puțin 70 de amendamente și să îl adopte de urgență în doar 48 de ore.

Nu știm nici astăzi care sunt datele pe baza cărora Președintele și Guvernul au decis că nu vor prelungi starea de urgență și o vor înlocui cu starea de alertă. Dovada este că lipsesc cu desăvârșire din fundamentarea ordonanței de urgență emisă azi noapte. Guvernul PeNibiL putea fi salvat din situația jalnică și anticonstitutională în care s-a plasat prin decizia Președintelul Iohannis de a prelungi, pur și simplu, starea de urgență cu trei zile!

Îi reamintesc Guvernului Orban că nu suntem într-o dictatură militară în care generalul grăiește iar poporul acceptă orbește. Nici în armată, personalului militar nu i se poate trasa executarea unor ordine care contravin legii.

Toate acestea înseamnă că ordonanța de urgență nr. 68/2020 din 14 mai este anti-constituțională de vreme ce, conform Constituției restrângerea unor drepturi și libertăți se poate face numai prin vot in Parlament. Această ordonanță, adoptată sfidător, lamentabil, în toiul nopții, în ciuda faptului că românii aveau dreptul să știe din timp cum își vor organiza viața în următoarea perioadă, reglementează, în special, cadrul organizatoric de gestionare a stării de alertă, dar nu prevede măsurile concrete ce trebuie luate la nivel local sau național.

Sintagma “numai prin lege” este dovada clară că actul fundamental exclude Guvernul din procedura decizională în materie de restrângere a exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale.

Am folosit mai sus termenul incompetență, dar la fel de bine putem să îi spunem iresponsabilitate pentru că tocmai Guvernul care se laudă că apără românii de pandemie ne-a lăsat pe toți neprotejați, timp de 3 zile, începând de astăzi.

Sunt convins că românii sunt mai responsabili decât toți miniștrii Guvernului Orban la un loc și își vor proteja viața și sănătatea în acest week-end cum au făcut în toate zilele stării de incompetență care a guvernat România ultimelor 60 de zile.

Nu vă mai văicăriți! Guvernați sau plecați!”