Deși purtătoarea sa de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi declarat că ar fi putut fi otrăvit cu ceva pus în ceai, medicii au făcut azi public rezultatele analizelor acestuia.

Potrivit medicilor, în sângele liderului opoziției din Rusia nu a fost găsit niciun fel de otravă.

„Otrăvurile și urmele lor în sânge și urină nu au fost identificate”, a declarat medicul șef adjunct al spitalului, Anatoly Kalinichenko.

În plus, acesta a mai spus că din cercetările sale și ale colegilor săi din Moscova, diagnosticul otrăvire ar trebui eliminat.

„Diagnosticul otrăvire este undeva în subcortexul nostru, dar nu credem că pacientul a suferit de otrăvire”, a spus Kalinichenko.

Acesta a mai spus că deja opozantului rus i s-a pus deja un diagnostic complet însă nu poate să divulge informații.

„În urma tratamentului, avem un diagnostic complet. Din păcate, nu vă pot spune acest lucru, dar a fost adus la cunoștința soției și fratelui meu „, a spus Kalinichenko.

S-a refuzat transferul lui la un spital din străinătate

Vineri dimineața, un avion medical a plecat din Germania pentru a-l aduce pe Aleksei Navalnîi la Berlin dar medicul-șef de la spitalul unde este internat s-a opus pe motiv că pacientul este într-o stare nepotrivită pentru a fi transportat.

„Medicul-şef a anunţat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă”, a anunţat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş. Ea spune că ar fi „fatal ca el să fie lăsat în spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit”.

Potrivit Kirei Iarmîş, doar decizia apropiaţilor lui Aleksei Navalnîi nu este suficientă pentru a demara transferul lui în străinătate, dacă medicii refuză.

Cum s-a ajuns aici

Purtătorul de cuvânt al lui Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al Rusiei, a anunțat că acesta ar fi fost otrăvit în timpul unui zbor. Aceasta a mai notat pe pagina sa de Twitter că există suspiciunea ca acesta să fi fost otrăvit cu ceva ce i s-ar fi pus în ceai.

În timpul zborului, Navalnîi a acuzat stări de rău iar avionul a fost nevoit să aterizeze de urgență în orașul Tomsk din Rusia. Sursele spun că singurul lucru pe care l-a ingerat este o ceașcă de ceai pe aeroportul din Tomsk. Potrivit Interfax, proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat.

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziţiei ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce aparatul a decolat şi căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul cel mai apropiat. Navalnîi nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului, potrivit unui comunicat al companiei, citat de EFE.