Romania va ieşi din starea de urgenţă după data de 15 mai. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat cum se vor putea menţine anumite restricţii în ţara noastră, dacă nu va mai exista cadrul legal.

“Cadrul legal se referă la existența unei stări de risc epidemic ridicat care poate fi activată prin ordinul Ministerului Sănătății. (…) Există cadru legislativ”, a declarat ministrul.

El a explicat pentru B1 TV că există pârghii pentru impunerea restricţiilor chiar şi în absenţa stării de urgenţă: “Există aceste pârghii și, țin să menționez, că facem totul pentru siguranța poporului român.”

Ar putea exista o “stare intermediară” după data de 15 mai

Ministrul Nelu Tătaru a mai explicat că, în cazul în care situaţia o va impune, va exista o “stare intermediară” după 15 mai şi va fi cel puțin un ordin al Ministrului Sănătății care va menține un risc epidemic crescut în care să poate fi luate anumite măsuri. Oficialul a arătat că relaxarea nu va fi uniformă la nivelul ţării: “Luăm măsuri de relaxare acolo unde se va putea.”

Relaxarea se va produce în condițiile în care vom avea un număr de cazuri noi în scădere, un număr de decese în scădere, un număr în scădere și la terapie intensivă. Relaxarea se va produce când focarele pe care le avem acum, în diferite județe, vor fi controlate.

Relaxarea se va produce limitat și în anumite regiuni. Luăm măsuri de relaxare acolo unde se va putea. Totul depinde de noi, de populație, în următoarea perioadă”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin