Angajaţi ai DSP au mers marţi dimineaţa să recolteze noi probe de la copii, mai ales că dintre cei 10 micuţi, 9 fuseseră deja externaţi. După cum transmite opiniatimisoarei.ro, pentru singurul nou-născut rămas încă în maternitate a venit deja şi rezultatul retestării şi acesta este negativ.

Rezultatele pentru ceilalţi 9 vor fi gata în cursul serii ori chiar miercuri dimineaţă, întrucât probele lor ajung mai târziu, dat fiind faptul că nu toţi sunt din Timişoara, ci şi din judeţe învecinate şi chiar mai îndepartate.

Tătaru: putem găsi şi o eroare de testare

“Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Ieri l-am schimbat pe directorul DSP din Timiş, urmează să facem anchete epidemiologice. Ieri am cerut retestarea lăuzelor şi nou născuţilor de acolo pentru a vedea. Sunt 10 nou născuţi, cinci din Timişoara, cinci din judeţele limitrofe, care au şi context pozitiv.

Să sperăm că este un test fals pozitiv. Le-am recomandat să se lucreze la un alt laborator, cel al clinicii de boli infecţioase, pentru a vedea dacă într-adevăr rezultatul este pozitiv. Ştiu că patologia la nou născuţi nu este atât de frecventă şi nici atât de gravă şi atunci vrem să verificăm tot ce a fost testat până acum”, a declarat Tătaru.

Tătaru a spus că se poate găsi “o eroare de testare”, având în vedere că este vorba de testări la o vârstă fragedă.
“Sunt testări care la o vârstă fragedă nici nu avem reactivitate. În toate studiile din China, Spania sau Italia nu am regăsit la vârste aşa de mici, atunci putem găsi şi o eroare de testare şi, în acest moment, am cerut retestarea la alte laboratoare de boli infecţioase”, a adăugat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se întâlneşte, la Braşov, la sediul Consiliului Judeţean, cu autorităţile locale administrative, cu reprezentanţii DSP Braşov, precum şi cu managementul unităţilor sanitare braşovene: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi cel de Psihiatrie, informează MS.

Potrivit sursei citate de Agerpres, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Timişoara să demareze de urgenţă o verificare la unitatea medicală menţionată cu privire la acest caz. Din primele informaţii, pe 1 aprilie, la Spitalul Municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame şi tot atâţia nou-născuţi. Testele au fost lucrate pe 5 şi 6 aprilie.

“Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou-născuţi pozitiv la COVID-19. Menţionăm că testele mamelor acestor nou-născuţi sunt negative. Un număr de nouă mame împreună cu nou-născuţii lor au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă”, se mai arată în comunicatul GCS. Ministrul Tătaru a solicitat demararea de urgenţă a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate şi retestarea tuturor persoanelor.