Ion Țiriac, îngrijorat de deteriorarea reputației Simonei Halep în România

Ion Țiriac este îngrijorat de deteriorarea reputației Simonei Halep în România. Potrivit lui, „de la îngerul cel mai mare, acum, încet-încet, lumea o acuză de diavol.”

Deși, „a fost numărul 1, a făcut istorie”, reputația ei are de suferit din cauza suspendării primite și din cauza acuzațiilor de dopaj.

El a amintit de contribuția sa în ce privește conturarea agențiilor anti-doping din prezent. Ion Țiriac fost unul din cei cinci delegați de Comitetul Olimpic Internațional, în anii ’90, care au format WADA (Agenția Mondială Anti-Doping).

„Am fost foarte interesat și foarte agresiv. Înainte să ajung la Sydney, imediat după ce am fost ales președinte al Comitetului Olimpic Român, am făcut o lege. Pentru că eram rege în România, am făcut o lege contra Comitetului Olimpic Internațional, Bruxelles-ului, senatului american… care spuneau că suspendarea trebuie să fie de doi ani, în cazul unui sportiv prins dopat.

Eu am spus ”Nu, curățați toate sertarele. O dată dacă vă prind dopați, pentru toată viața nu mai participați la Jocurile Olimpice, pentru că nu o să vă mai alegem noi, Comitetul Olimpic Român, ca reprezentanți ai noștri.” Pe vremea aceea era Samaranch președinte, mare om de sport, m-a întrebat, dar nu m-a interesat de ce zicea lumea. Am făcut-o.

Eu sunt Stan-Pățitul. La Sydney, amintiți-vă că, pentru Nurofen, care nu era pe lista federației internaționale, i-a luat Andreei (Răducan, gimnastă româncă) medalia (de aur) și nici n-a fost suspendată. Cu toată răspunderea, am acasă formularul original prin care se demonstrează că acel test a fost manipulat.

Au ajuns 62 de miligrame în laborator și s-au întors 100. Spunând treaba asta, cum e posibil să penalizezi, totuși, pe cineva, când ai văzut că proba este manipulată?

Eu am fost cel care, la WADA, a spus că un sportiv, dacă e depistat pozitiv o dată, e pozitiv. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă sunt patru gangsteri și al cincilea îi bagă ceva pe gât, este pozitiv,” a explicat Ion Țiriac pentru sport.ro.

Ion Țiriac
SURSA FOTO: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

De ziua ei, Simona Halep cu un ochi râde, cu altul plânge

Azi, 27 septembrie 2023, Simona Halep împlinește 32 de ani. Pe scurt, cu un ochi râde, cu altul plânge. Fanii ei nu știu ce mesaje să îi transmită. De ziua de naștere sau de încurajare pentru că este suspendată?

Născută pe data de 27 septembrie 1991, la Constanţa, Simona Halep joacă tenis de la patru ani. Inițial, a fost antrenată de Ioan Stan. La 14 ani, a debutat în circuitul ITF. A ajuns repede între cele mai bune tinere jucătoare de tenis din întreaga lume. În 2008, a câştigat turneul de tenis de la Roland Garros, la junioare. În 2010, a pătruns în circuitul profesionist.

În 2013, a cunoscut succesul. În acel an, a câştigat şase turnee de tenis, pe toate suprafeţele. În 2014, a câștigat finala de la French Open la senioare şi finala Turneului Campioanelor. Ca profesionistă, ea a câştigat în total 24 de turnee de tenis, inclusiv două de grand slam, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019).