Răstunare de situație! În România există o zonă unde COVID aproape că a dispărut. Carantina a fost ridicată, iar oamenii se pot plimba liniștiți după o lungă perioadă de stres și teamă. Toată această situație se regăsește în cartierul Ivești din Galați. Incidența a scăzut de la 10,67 la 2,17 la mia de locuitori. Locuitorii de asici au fost izolați timp de o lună de zile.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire ajusese să fie atât de mare, încât aproape fiecare familie avea pe cineva în spital, susține știrileprotv.ro.

În clipa în care cazurile au scăzut iar carantina s-a ridicat, jandarmii şi poliţiştii au desfiinţat filtrele care au funcţionat la toate intrările în cartier. Pe 13 octombrie, când a fost instituită carantina, incidenta cazurilor de Covid-19 era de peste 10,5 la mia de locuitori, iar după două săptămâni scăzuse doar până la 8 la mie. Aşa că autorităţile au decis să prelungească izolarea cartierului din Iveşti. Măsura a dat rezultate, pentru că astăzi vorbim despre o incidenţă de 2,17 la mie.

Cezar Stănescu, preşedintele rromilor din comuna Ivești, a susținut că a fost foarte greu. „Şi acuma, astăzi, şi-a luat zborul toată comunitatea, fiecare după alimente, să se aprvizioneze, că nu ştie ce se va întâmpla mai departe. A văzut moartea cu ochii, toată comunitatea”, a susținut el.

În toată comunitatea au fost aproape 150 de bolnavi de Covid-19. Acum mai sunt doar câţiva.

Potrivit lui Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi, a fost o incidenţă de infectare de circa 10,67 la mia de locuitori. „Astfel încât astăzi, 10.11.2020, avem o incidenţă de infectare de doar 2,17 la mia de locuitori. Iată că, după o lună de zile, măsurile şi-au arătat roadele”, a punctat el.  În cele 28 de zile de carantină au fost şi localnici care au desconsiderat măsurile şi, chiar dacă figurau în bazele de date ca fiind infectaţi cu Sars-Cov-2, au încercat să iasă din cartier. Toţi s-au ales cu dosare penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.