Noi tensiuni şi critici la nivelul Coaliţiei de guvernare. Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a venit sâmbătă cu noi critici la adresa partenerilor de guvernare.

“Domnul Năsui este cel mai rezonabil ministru USR din guvernul Cîţu”

Într-o intervenţie la Antena 3, liberalul a lăudat la început activitatea Guvernului condus de Florin Cîţu, dar şi pe cea a ministrului Economiei, Claudiu Năsui, despre care spune că este ministrul USR PLUS cel mai apropiat de valorile liberale.

“Cîţu e omul care în plină pandemie a reuşit să ţină economia românească pe linia de plutire. Şi chiar am avut o uşoară creştere sau o cădere extrem de mică.

Economia României va fi una dintre marile surprize ale Europei. Undeva în iunie, mai, când nu vom mai avea restricţii, economia ar putea să duduie. Economia, aşa cum arată ea, având în vedere că nu e criza de capital ca în 2007-2008… Avem şi banii europeni, tot vom aduce jumătate dintre ei.

Domnul Năsui este cel mai rezonabil ministru USR din guvernul Cîţu, cel mai apropiat de valorile liberale. Faptul că domnul Năsui doreşte să afle ce s-a întâmplat acolo mi se pare un lucru de bun simţ”, a declarat Rareş Bogdan, făcând referire la plângerea penală depusă de Claudiu Năsui la DNA cu privire la suspiciunile de fraudă din programul prin care se acordă granturi nerambursabile.

“S-ar putea să vedeţi în spaţiul public nişte surprize, în PNL şi în Coaliţie”

Rareş Bogdan a vorbit apoi însă şi despre piedicile care i se pun lui Florin Cîţu chiar din interiorul propriului Guvern. Întrebat punctual despre cei care nu l-au susţinut pe premier în problema tăierii sporurilor, liderul PNL l-a numit pe Kelemen Hunor, vicepremier şi preşedinte al UDMR, continuând apoi:

“Cîţu avea nevoie de susţinerea liderilor mai liberali mult peste ce a fost. Există un personaj mult mai important decât mine care se află în spatele lui Florin Cîţu şi acela se numeşte Klaus Iohannis. Nu cred că este normal ca după 7 ani de opoziţie agresivă, cu o presă parţial prietenoasă, parţial ostilă, să avem unii dintre noi un comportament care să semene destul de mult cu al lui Adrian Năstase.

Acest comportament nu aparţine liberalilor, el aparţine altora din Coaliţia de guvernare. Dar dacă vă uitaţi la faptele săptămânii, s-ar putea să le vedeţi. Tatăl meu mi-a spus să salut femeia de serviciu, pentru că altfel nu voi fi un om cu frică de Dumnezeu (referire la momentul Dan Barna şi ochelarii din Parlament – n.red.).

Gesturile mici trădează comportamentele şi caracterele în momentele-cheie. Spun că PNL are o răbdare extraordinară pentru că are o istorie extraordinară. Imediat după ce va trece Bugetul, s-ar putea să vedeţi în spaţiul public nişte surprize, şi în interiorul PNL, şi în Coaliţie.”

“Nu voi ezita să lansez atacuri şi în direcţia PNL şi în direcţia USR PLUS”

Rareş Bogdan adaugă că “pornirile mai năbădăioase” ale colegilor mai tineri din Coaliţie pot fi înţelese şi pot fi puse pe lipsa experienţei, iar orice asperităţi pot fi depăşite prin intermediul comunicării şi echilibrului. Cu toate acestea, cât timp Florin Cîţu nu va fi sprijinit, prim-vicepreşedintele liberalilor spune clar că nu va ezita să-şi atace colegii din PNL sau pe cei din USR PLUS.

“Noi putem înţelege anumite porniri mai năbădăioase ale mai tinerilor noştri colegi. Poate fi o lipsă de experienţă… Legat de comunicare… Politica şi guvernarea înseamnă măsuri şi o bună parte din guvernare înseamnă comunicarea acelor măsuri.

Orice asperităţi pot fi depăşite prin comunicare şi echilibru, dar nu voi ezita să lansez atacuri şi în direcţia PNL şi în direcţia USR PLUS dacă guvernarea nu va merge bine şi nu va fi sprijinit Florin Cîţu.

Eu sunt unul dintre cei care l-a propus premier, aşa că dacă va încerca cineva să-l boicoteze pe Florin, voi fi unul care îl va ataca înainte ca el să fie atacat de Cîţu. El este un om de care România are nevoie astăzi. Remanierile le hotărăşte premierul, iar Florin Cîţu consideră că niciunul dintre miniştrii săi nu merită să fie remaniat în acest moment”, a mai declarat, sâmbătă, Rareş Bogdan pentru Antena 3.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea