Este vorba de un studiu elaborat în mai 2020 de Laboratorul Național Lawrence Livermore din California. Documentul a fost menționat de Departamentul de Stat când a efectuat o anchetă cu privire la originile pandemiei, în ultimele luni ale administrației Trump, notează WSJ, potrivit Reuters.

Noi dezvăluiri despre COVID-19

Evaluarea laboratorului s-a bazat pe o analiză genomică a virusului COVID-19.

Președintele Joe Biden a declarat luna trecută că a ordonat serviciilor de informații să găsească răspunsuri privind originea virusului. Biden a declarat că serviciile secrete din SUA s-au concentrat pe două scenarii: dacă Covid-19 a provenit de la un animal infectat sau dacă a scăpat din laborator.

Persoane familiarizate cu studiul au spus că documentul a fost pregătit de „Divizia Z” a laboratorului, care reprezintă brațul său informativ. Lawrence Livermore are o expertiză considerabilă în probleme biologice. Evaluarea sa se bazează pe analiza genomică a virusului SARS-COV-2, care provoacă Covid-19.

Oamenii de știință analizează structura genetică a virușilor pentru a încerca să determine cum aau evoluat și s-au răspândit în rândul populației.

Raport clasificat despre virus

Un raport clasificat al serviciilor de informații, difuzat în timpul administrației Trump, susținea că trei cercetători de la Institutul din Wuhan au avut simptome Covid încă din noiembrie 2019.

Raportul ajunge în mare parte la aceeași concluzie pe care comunitatea de informații a dezvăluit-o public în ultimele săptămâni. Și anume că teoria „zoonotică” a originilor virusului și teoria scăpării sale din laborator sunt, ambele, plauzibile. Dar oferă unele dovezi circumstanțiale care susțin teoria scurgerilor de laborator, validând ceea ce era considerat pănă mai ieri o teză conspiraționistă.

Oficialii americani au acuzat China că nu este transparentă cu privire la originile virusului, o acuzație negată de Beijing.

În paralel, un ofcial OMS a declarat că organizația nu poate obliga China să prezinte mai multe date despre originile COVID-19. El a adăugat că va propune studii suplimentare pentru a înțelege de unde provine virusul.

Anul trecut, teoria privind scăparea virusului din laborator a fost taxată drept xenofobă. Și fără fundament științific, din cauza unei scrisori deschise, semnate de 27 de oameni de știință și publicată într-o revistă medicală, în februarie 2020.