Administratorii fondurilor de pensii private de pe Pilonul II si de Pilonul III vor utiliza aceleasi formule cand vor calcula si evalua activele, fapt care va permite o ierarhizare corecta a performantelor raportate, potrivit unui comunicat remis de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Norma prin care Comisia obliga administratorii sa utilizeze aceleasi fomule de evaluare a instrumentelor in care plaseaza banii clientilor a fost aprobata ieri si urmeaza sa fie publicata in Monitorul oficial.

“Instrumentele financiare care alcatuiesc totalul activelor fondului vor fi evaluate conform unor reguli specifice fiecarui tip de activ, tinându-se seama de caracteristicile si conditiile pietelor pe care sunt tranzactionate aceste instrumente. Exemplu: evaluarea actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata se va efectua diferit fata de modul de evaluare a actiunilor delistate”, se afirma in comunicatul Comisiei.

Aceasta reglementare apare dupa ce cel putin fondurile de pensii au aplicat formule diferite de calcul in cazul una dintre instrumentele in care au investit.

Reprezentantii administratorilor fondurilor de pensii afirmau, in momentul lansarii in dezbaretere publica a proiectului de norma, ca efectele nu vor fi vizibile imediat, ci in timp. Concomitent, acestia se asteptau ca reasezarea randamentelor raportate de fonduri sa aiba loc mult mai lent decat a avut loc distantarea lor.

Initial, aceasta reglementare era programata sa intre in vigoare la 1 ianuarie a.c., dar dezbaterea publica a durat mai mult timp decat rpeconizasera initial CSSPP.