Rămâi fără bani în cont imediat. Avertisment de la Poliţia Română

Rămâi fără bani în cont! Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) vin cu o serie de recomandări pentru românii care pleacă în vacanță, astfel încât să nu le fie furate datele de pe card.

Prin intermediul proiectului naţional de conştientizare #SigurantaOnline, autoritățile au spus ce trebuie să facă utilizatorii pentru a-şi proteja datele personale şi financiare în sezonul estival.

Un prim sfat pentru utilizatori se referă la verificarea site-urile web înainte de a face rezervări, potrivit unui comunicat.

„Înainte de a introduce date sensibile pe un site web, verificaţi dacă site-ul este legitim. Căutaţi simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asiguraţi-vă că adresa URL începe cu „https”. De asemenea, puteţi verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alţi utilizatori au avut experienţe pozitive sau negative”, este scris în comunicat.

Se recomandă alegerea unei agenţii de turism de încredere

În acelaşi context, se recomandă alegerea unei agenţii de turism de încredere atunci când urmează să fie planificată vacanţa.

Specialiştii DNSC amintesc de ofertele de vacanţă „prea bune ca să fie adevărate”. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a fura banii sau informaţiile personale.

„Fiţi sceptici faţă de ofertele care promit cazare de lux la preţuri foarte mici sau excursii gratuite”, a subliniat experţii în securitate cibernetică.

De asemenea, sunt de evitat link-urile primite din surse necunoscute pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi, totodată, completarea datelor personale sau bancare la cerere pe acestea.

pasaport calatorie turisti vacanta
SURSA FOTO: Pexels – Spencer Davis

Autentificarea în doi pași este foarte importantă

Pe lista recomandărilor se regăseşte şi folosirea autentificării în doi paşi. Specialiștii subliniază că trebuie să utilizăm utilizaţi o metodă de plată sigură în momentul în care facem rezervări online.

„Când faceţi rezervări online, utilizaţi o metodă de plată sigură. Asiguraţi-vă că aveţi activată autentificarea în doi paşi prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoşti (codul PIN, parola), ceva ce deţii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) şi ceva ce îţi aparţine (amprenta, recunoaşterea facială)”, este scris în comunicat.

Un alt sfat vizează protejarea propriilor dispozitive electronice prin instalarea unui software antivirus şi anti-malware actualizat.

Nu trebuie uitată nici utilizarea unei parole puternice

Totodată, nu trebuie uitată nici utilizarea unei parole puternice pentru conectare la contul de e-mail şi la alte conturi online.

„Reţelele WI-FI publice pot fi nesigure, aşa că evitaţi să le utilizaţi pentru a accesa informaţii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizaţi o reţea Wi-Fi publică, utilizaţi o conexiune VPN (reţea privată virtuală) sau vă puteţi configura propriul hot-spot wireless. Alocaţi-vă timp pentru a examina activitatea bancară şi verificaţi tranzacţiile suspecte. Dacă depistaţi ceva ciudat la ATM, nu mai folosiţi acel aparat, nu permiteţi fotocopierea cardului şi acoperiţi ecranul ATM-ului când introduceţi PIN-ul. Nu postaţi informaţii despre vacanţa dvs. pe reţelele de socializare şi evitaţi partajarea locaţiei public. Revizuiţi setările de confidenţialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informaţii pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracţiuni”, a transmis DNSC în comunicatul respectiv.

Dacă sunteţi victima unei fraude online, raportaţi-o imediat autorităţilor prin depunerea unei plângeri oficiale la Poliţie. În acelaşi timp, informaţi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Proiectul naţional de educaţie digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice.

#SigurantaOnline este o iniţiativă a Poliţiei Române, DNSC şi ARB, la care s-au raliat şi alte entităţi public-private.