Raluca Turcan: cultura are nevoie de tot efortul și implicarea noastră

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a făcut luni declarații cu privire la planurile și proiectele care vor fi demarate în domeniul culturii anul viitor. Declarațiile au venit după participarea în Comisia de Cultură la o discuție despre proiectele demarate de Ministerul Culturii în cele două luni şi jumătate ale mandatului.

Turcan a rezumat pe scurt discuția și a precizat că în timpul mandatului său și-a atins obiectivele. Ea a vorbit și despre importanța susținerii domeniului culturii:

„Cultura este unul dintre acele domenii care are nevoie de tot efortul şi de toată implicarea noastră pentru a fi susţinută aşa cum merită. În cele două luni şi jumătate ale mandatului meu la Ministerul Culturii am acţionat în concordanţă cu obiectivele pe care mi le-am stabilit şi am demarat deja o bună parte dintre proiectele esenţiale pentru domeniul cultural, fie că este vorba despre cadrul normativ al domeniului, salarizarea personalului, despre susţinerea proiectelor culturale strategice, despre finanţarea unor sectoare sau a unor obiective culturale importante”, a precizat ministrul Culturii, într-o postare pe Facebook.

O primă măsură a ministerului său a fost valorificarea experienței de fost ministru al Muncii. Astfel s-a născut un proiect care a avut ca scop corectarea inechităților salariale din domeniul culturii. Totodată, s-a dorit și stimularea celor mai buni specialişti, pentru ca aceștia „să rămână sau să vină să activeze în sectorul cultural”.

Turcan spune că acest proiect va oferi noi șanse lucrătorilor din domeniul cultural:

„Proiectul nostru a fost acceptat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Noua lege a salarizării va aduce corecturile salariale aşteptate de specialiştii care activează în domeniul cultural. Am convingerea că inechităţile care au marcat sectorul cultural şi au generat frustrări şi nemulţumiri au fost eliminate în integralitate”.

S-a dorit și diminuarea diferențelor salariale. În acest scop au fost organizate discuții cu prim-ministrul, cât şi cu ministrul de Finanţe. Ministrul precizează că o mare parte a propunerilor pe acest sector au fost acceptate.

„Dat fiind specificul sectorului cultural, am reuşit să diminuăm diferenţele de salarizare între instituţiile naţionale şi cele din subordinea autorităţilor locale.

În plus, în contextul măsurilor pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar, am avut discuţii atât cu prim-ministrul, cât şi cu ministrul de finanţe, astfel încât să fim parte în procesul de eficientizare a instituţiilor statului dar să nu îngenunchem sectorul cultural. Mare parte din propunerile formulate au fost acceptate”, arată Raluca Turcan.

Proiecte ale Ministerului Culturii pentru 2024

Printre proiectele care vor fi demarate în 2024, Turcan amintește implementarea schemei de sprijin pentru cinematografie reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 421/2018. În acest context, ministrul vorbește despre investiții masive care ar urma să fie făcute.

„Pentru anul 2024, există interes din partea producătorilor străini de a aduce în România proiecte în valoare de peste 200 milioane euro. Întrucât sectorul cinematografic avea nevoie de o strategie integrată, am finalizat propunerea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 39/2005 privind cinematografia, astfel încât cele doua forme de sprijin pentru sectorul cinematografic sa fie complementare; Completarea cadrului normativ în domeniu. Proiectul Codului Patrimoniului Cultural se află în avizare internă şi va fi făcut public în perioada următoare”, spune ea.