În cursul zilei de luni au existat mai multe discuții cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind testarea și rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus. Nelu Tătaru a fost primul care a reacționat, iar acum a intervenit și profesorul Alexandru Rafila.

Întrebat ce i se pare în neregulă în acest caz și dacă autoritățile trebuie să se prezinte, defalcat, pe județe, situația testărilor și a vaccinărilor, Alexandru Rafila a precizat că cel mai importantă este verdicitate informației.

El susține că datele publicate de Ministerul Sănătății au fost parțial adevărate și a fost nevoie de corecturi ulterioare.

”În primul rând, trebuie să știm informații precise, exacte. Informațiile publicate inițial de Ministerul Sănătății s-au dovedit doar parțial adevărate și au necesitat corecturi ulterioare. (…) Eu cred că un organ central al administrației publice, cum este Ministerul Sănătății, trebuie să ofere date care să ducă la înțelegerea situației și să ofere și încredere cetățenilor. Dacă postezi niște date care sunt incomplete sau incorecte, mi se pare că e un dilentantism.

Eu nu văd altceva decât un efort de comunicare, mai degrabă, pe care îl face domnul ministru, cum am spus și atunci când am depus moțiunea simplă, e o chestiune de personal branding, nu are nicio legătură cu gestionarea situației. Sigur că dacă e nevoie de anumite avize, ele trebuie luate, mai ales că aceste baze de date, platforme informatice, sunt administrate de anumite instituții. Mi se pare normal să colaborezi cu aceste instituții în momentul în care faci publice datele”, a declarat Rafila.

Publicarea informațiilor este necesară

Totodată, reprezentatul României la OMS a mai subliniat faptul că este nevoie de publicarea acestor informații însă cu respectarea confidențialității datelor personale. El a mai adăugat că transparența este importantă, însă trebuie să fie o transparență ”anonimizată”.

”Trebuie să avem acces la date cu o condiție, este vorba despre confidențialitatea datelor personale. Sper că domnul ministru nu încearcă să publice și datele personale ale celor care au fost testați sau vaccinați.

Adică, transparență, dar o transparență anonimizată. Este evident că trebuie să știm care este numărul de teste care se realizează într-un județ sau altul”, a mai spus Alexandru Rafila.

De menționat este faptul că premierul Florin Cîţu a venit și el cu o serie de precizări în acest context. El a anunțat luni că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat aceste date.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu