Deputatul PSD Alexandru Rafila susţine că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu a reuşit în 6 săptămâni nici măcar să demareze câteva proceduri care să asigure siguranţa pacienţilor în spitalele COVID, dar şi non-COVID, mai ales acolo unde există surse de oxigen, transmite Agerpres.

“Vlad Voiculescu, în cele 6 săptămâni de când ocupă poziţia de ministru al Sănătăţii, nu a reuşit nici măcar să demareze câteva proceduri care trebuie să asigure siguranţa pacienţilor în spitalele COVID, dar şi non-COVID, mai ales acolo unde există surse de oxigen. Lucrul ăsta îl clama cu foarte multă fervoare în luna noiembrie – că trebuie luate măsuri – şi existau documente foarte importante, atât din partea inspecţiei sanitare, cât şi din partea specialiştilor în terapie intensivă privind aceste pericole. În ceea ce priveşte controlul pandemiei, în mod evident, măsurile care să faciliteze accesul populaţiei la testare nu au fost luate, situaţia epidemiologică este îngrijorătoare, dar nu o cunoaştem, pentru că avem această informaţie tot de la ministrul Voiculescu – cifrele care sunt furnizate nu sunt credibile”, a spus Rafila la Palatul Parlamentului.

Rafila: Vaccinarea nu a fost o prioritate pentru Vlad Voiculescu

El a adăugat că nu se ştie în acest moment cum pot fi făcute anchete epidemiologice care să reflecte inclusiv emergenţa noilor tulpini mutante.

“Vaccinarea ca şi prioritate de siguranţă naţională, aş spune, nu a fost în niciun fel încurajată de Ministerul Sănătăţii, dimpotrivă, mesajele au fost discordante faţă de coordonatorii campaniei la nivel naţional. Mai mult, cadrele medicale, multe dintre ele voluntare la centrele de vaccinare, au fost ameninţate sau chiar amendate pentru că îşi desfăşoară activitatea în condiţii foarte grele şi încearcă să nu risipească dozele de vaccin”, a afirmat Rafila.

Acesta a menţionat că deschiderea şcolilor “a fost pusă sub semnul întrebării” în mod constant de Ministerul Sănătăţii.

“Această lipsă de asumare şi de furnizare a unor proceduri coerente privind deschiderea în siguranţă a şcolilor din partea Ministerului Sănătăţii credem că este intolerabilă. Practic, am asistat la 50 de zile de ministeriat fără măsuri, doar cu o campanie de imagine personală. Chiar şi reprezentanţi ai actualei puteri au criticat această prestaţie lipsită de coerentă de la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a încheiat el.

PSD a depus, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea / Alexandru Prepeliță