Rafila a declarat la Antena 3 că nu se pune problema de relaxarea măsurilor acum, iar scăderea din ultimele zile a cazurilor de coronavirus este din cauza activității reduse pe care autoritățile au avut-o, în contextul sărbătorilor pascale.

”E o scădere aparentă în perioada de Paște pentru că s-a testat mai puțin. Nu e vorba despre o scădere, ci doar de o reducere a activității di cauza sărbătorilor. În zilele următoare trendul acesta ușor crescător va fi în prim plan și rămâne să vedem ce va fi la sfârșitul acestei săptămâni când o să ajungem la media perioadei de incubare pentru cazurile noi care au apărut în intervelul trecut.

Finalul de săptămână reprezintă un moment extrem de important. „Să vedem ce se va întâmpla spre sfârșitul acestei săptămâni, când o să ajungem la media perioadei de incubație pentru cazurile noi care au apărut în acest weekend. Este o îngrijorare referitoare la posibila creștere rapidă a numărului de cazuri. Rămâne să vedem dacă se întâmplă cu adevărat”, a declarat Alexandru Rafila.

„În ceea ce privește relaxarea măsurilor, nu se pune problema decât după ce intrăm pe un trend descendent constant, care să dureze mai multe zile”, a mai spus medicul.

Până marți, la nivel naţional au fost confirmate în total 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate, iar 482 de români au murit, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS).