Aflat în platoul B1 TV, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că începerea vaccinării nu înseamnă reducerea măsurilor și nici că pandemia s-a terminat.

„Începerea vaccinări nu înseamnă reducerea măsurilor și nu înseamnă că suntem ok și că totul s-a terminat. Începerea procesului de vaccinare înseamnă că unele persoane care vor primi vaccinul vor fi protejate, dar mai departe cifra celor care trebuie să se vaccineze ca să întrerupem acest lanț de răspândire a bolii, trebuie să ajungă la 60% – 70% din populație.”, spune Arafat.

”Este posibil să avem valuri de creștere”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai precizat că este posibil să mai avem valuri de creștere chiar dacă procesul de vaccinare va începe.

”Normal că la un astfel de procent nu vom în primele trei luni, deci va fi o perioadă în care vom merge mai departe cu toate măsurile. Este posibil să avem valuri de creștere, să avem în unele zone creșteri care necesită măsurile locale, concomitent cu vaccinare, cu cât mai multe persoane sunt protejate. Astfel, chiar dacă fac boala vor face o formă ușoară, exact ca la vaccinul anti-gripal, sau nu o fac deloc în cazul în care sunt expuși virusului.”, spune Raed Arafat.

”Trebuie să fim atenți la dezinformări”

Tot marți seara, acesta a subliniat că este important să fim atenți la dezinformări și a explicat că vaccinul care vine în România este identic cu cel care va fi folosit în toate statele membre ale Uniunii Europene, în Regatul Unit sau în Statele Unite ale Americii.

”Trebuie să fim cu toții atenți la dezinformări. Vaccinul care vine în România este identic cu cel care va fi folosit în toate țările membre ale UE, în Regatul Unit sau SUA. Trebuie să înțelegem că în România nu se aduce un produs mai prost sau de altă calitate (…)

Sper ca oamenii să își ia informațiile corecte, fără să se uite la cei care spun că în trei ani se va întâmpla asta sau asta, pentru că acești oameni nu au absolut nicio bază științifică atunci când vorbesc și să meargă pe mâna celor care dau informații corecte transparente. Se va spune totul, nu va fi nimic ținut secret față de populație”, a ținut să explice Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim