“Încă privim cu încredere în sensul că situația, chiar dacă este în creștere, e în creștere controlată. Avem creșteri, dar și scăderi. Încă așteptăm să vedem dacă vom avea o scădere continuă și susținută în perioada următoare. Semnalul pe care l-am dat și îl dau în continuare e că dacă ne schimbăm comportamentul prea devreme și dacă renunțăm prea devreme la măsurile luate, și aici mă refer strict la perioada aceasta, va fi tot mai rău.”, a spus Raed Arafat.

„Daca schimbam comportamentul nostru prea devreme si daca renuntam prea devreme la masurile de distantare sociala…Chiar daca s-a anuntat ca vor fi unele masuri dupa 15 mai, Presedintele a spus ca nu se va renunta total, noi vedem ca unii au inteles ca relaxarea a inceput deja  si nu respecta. Atentie, mai avem vreo 3 saptamani. Aici vedem pericolul. O schimbare a situatiei poate schimba si deciziile de dupa”, a declarat Raed Arafat.

Regulile trebuie respectate în continuare

”Atenție, mai avem trei săptămâni până pe 15 mai. Trebuie să respectăm toate regulile dacă nu vrem să vedem o schimbare a situației, care poate să schimbe și deciziile de după. E de înțeles că unii spun că nu mai pot să stea în casă, dar să nu uităm că suntem într-o situație deosebită, nu doar România, ci tot mapamondul.

Nu e ca și gripa, e altceva aici. Problema noastră e să încercăm să nu avem o presiune majoră pe sistemul medical. Dacă situația scapă de sub control și crește brusc numărul cazurilor la terapie intensivă înseamnă că sistemul va avea probleme, va crește numărul deceselor. Noi trebuie să continuăm să respectăm măsurile ca să ieșim cu bine din acest val”, a spus Arafat.

„Aceste măsuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt măsuri compensatorii care vor exista. Se va purta mască în anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anunțate din timp. Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a spus Raed Arafat.

Centrele comerciale nu se vor deschide de la 15 mai

“Relaxarea va fi una graduală, nu va fi instantanee. Relaxarea nu se face brusc. Noi trebuie să înțelegem acest lucru și să nu avem impresia că după 15 mai se deschide totul, restaurante, cinematografe, mall-uri. Nu va fi așa.

“Până pe 15 mai mai sunt trei săptămâni, vom vedea care va fi comportament și ce cazuri noi apar în fiecare zonă. S-ar putea ca în unele zone unde sunt focare mai puternice să nu poată fi relaxate măsurile”, a spus Raed Arafat.

Măștile vor deveni obligatorii

După 15 mai va fi obligatorie purtarea de măști, iar oamenii vor putea ieși din casă să se plimbe, dar nu în grupuri. Evenimentele mari vor fi interzise în continuare, a mai spus secretarul de stat.