Motivul pentru care persoanele cu un test negativ AU INTERZIS la a participa la anumite activități. Raed Arafat: Riscăm până la o limită

Luni seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat motivul pentru care persoanele care au un test negativ nu pot participa la anumite activități dacă rata de infectare a trecut de 6 la mia de locuitori. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Interne (MAI) a precizat că o persoană care se testează nu are imunitate și că riscul de îmbolnăvire este mare.

”Şansa să te infectezi dacă eşti vaccinat este de 5 ori mai mică decât dacă eşti nevaccinat. Persoanele vacciate au imunitate. Chiar dacă se infectează au şansă de11 ori mai bună să nu ajungă în ATI. Fac forme uşoare. Testatul este negativ, dar, nefiind vaccinat sau trecut prin boală este un vehicul foarte bun şi să se infecteze şi să facă forme grave”, spune acesta.

Raed Arafat: Este vorba despre managementul riscului

Secretarul de stat în MAI a mai spus că totul ține de managementul riscului și că autoritățile sunt dispuse să riște până la o anumită limită.

”Riscăm până la o limită, nu riscăm maxim, nu riscăm totul. Dacă am acceptat să ţinem descihse unele activităţi pe care altădată le închideam la 3 la mie, am acceptat acest lucru păstrând riscul minim posibil”, a mai declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Se va activa Mecanismul de Protecție Civilă

Tot luni seara, Raed Arafat a anunțat că marți urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă. Cererea activării acestui plan a fost făcută de către Ministerul Sănătății pentru medicamentul Tocilizumab.

”Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că România are cantități din acest medicament pentru 2-3 săptămâni.

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.

Cantitatea necesară de medicament va fi stabilită în cursul zilei de marți de către Ministerul Sănătății.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu