Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, la Digi 24, că persoanele care se infectează cu nou tulpină de coronavirus au aceleaşi simptome cunoscute până acum. În plus, acesta a precizat că aceasta se răspândește mult mai repede dar a spus că panica nu este justificată în acest sens.

”Tulpina, într-adevăr, are o contagiozitate mai mare. Cei care se îmbolnăvesc, chiar dacă creşte numărul lor şi poate să aibă un impact asupra sistemului sanitar, cei care se îmbolnăvesc nu înseamnă că va creşte şansa ca ei să aibă o boală mai gravă prin noua tulpină.

Noua tulpină se pare că duce la simptomele şi la semnele şi la procentele de agravare pe care le are şi  tulpina care e predominantă şi pe care am şi avut-o până acum.

Dar faptul că se răspândeşte mult mai repede, faptul că  există şansa ca răspândirea ei să fie cu 70 la sută mai agresivă ca şi infecţiozitate, normal, poate să crească brusc numărul celor infectaţi”, a declarat Raed Arafat la Digi24, luni seară.

Transporturile din și înspre Marea Britanie au fost limitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a mai spus că acesta este motivul pentru care atât România, dar și alte state europene, au decis limitarea transportului din și înspre Regatul Unit.

”Acesta este motivul pentru care preventiv s-au luat nişte decizii de către mai multe ţări europene, nu numai în România, pentru a limita zborurile, pentru  a induce carantina obligatorie pentru  cei care sosesc. Şi unele ţări au luat aceste măsuri pe 10 – 14 zile, altele pe 48 de ore, în aşteptarea unei analize mai clare şi a unei eventuale decizii la nivel european.

De exemplu, Franţa a luat o decizie de a închide transporurile aviatice, dar şi terestre şi feroviare, până ce în 48 de ore să se ajungă la o analiză mai amplă şi la o decizie mai  clară pe acest domeniu. Noi am  luat decizia pe 14 zile, sunt ţări care au luat decizia pe 10 zile şi sunt ţări care au luat decizia pe  perioade mai scurte”, a mai declarat secretarul de stat.

Noua situație va fi analizată

Raed Arafat a continuat prin a spune că noua situație va fi analizată și că se vor lua măsurile care vor fi necesare dar a subliniat că apariția noii tulpini a coronavirusului nu este un motiv de panică.

”Urmează să analizăm situaţia. Dacă vedem că această situaţie nu mai necesită aceste măsuri, noi putem să renunţăm la ele. Dacă vedem, totuşi, că această situaţie necesită măcar păstrarea carantinării faţă de cei care vin din Marea Britanie, acest lucru va fi păstrat.

Bineînţeles că aici mai sunt şi alte situaţii şi ştiu de la colegii de la Ministerul de Externe că deja au stabilit un număr de contact pe cei care au rămas blocaţi, în sensul în care nu mai pot pleca către Franţa prin calea ferată sau nu mai pot lua avioanele, să fie asistaţi de Consulatul României la Londra. Nu se jusifică o panică în acest sens”, a mai declarat Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea