Izolarea

Raed Arafat a declarat azi că izolarea se impune persoanelor bolnave sau a celor purtătoare a bolii cu scopul de a putea fi monitorizați și vindecați. Acesta a mai spus că pacientul cu coronavirus trebuie internat la spital iar în cazul în care numărul de pacienți din spitale este prea mare, se poate apela la izolarea la domiciliu. Acestă metodă se va folosi doar în cazul în care spitalele nu vor face față numărului mare de infectări.

”Izolare constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicarea de tratamente. Aici se vorbește de internare, izolarea poate avea loc și la domiciliu dacă capacitatea de internarea e depășită.”, a spus acesta.

Carantina

Șeful DSU a vorbit și despre carantinarea persoanelor. Acesta a precizat că aceasta este o măsură de prevenire, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase.

”Carantinarea persoanelor care vin din alte țări se face de Ministerul Sănătății, prin stabilirea procedurilor. Prefecturile pot dispune, prin DSP-uri, carantinarea unor zone însă nu se face fără factorul medical”, a spus Raed Arafat.

În ce context se aplică izolarea și carantinarea

Potrivit lui Arafat, carantinarea și izolarea se impun doar dacă există o pandemia anunțată de către directorul OMS, dacă există o problemă observată de

Amenzile rămân în vigoare

Secretarul de stat în MAE a vorbit azi despre noul proiect de lege elaborat de către Guver. Acesta este corelat cu prevederile Codului Penal, iar amenzile vor rămâne în vigoare.

„Prin proiectul de lege pe care au lucrat până azi dimineaţă Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne am dorit să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic”, a spus șeful DSU.

„Despre amenzi, aici legea este corelată cu Codul penal (…) şi rămân valabile luarea unor măsuri, inclusiv cele penale, care sunt corelate cu Codul penal în legea respectivă”, a spus Arafat.

 

Sursa foto: INQUAM/Octav Ganea