Raed Arafat a dat ordinul! Vor intra în carantină de joi, 8 aprilie

În comuna Sălciua se înregistrează o rată de incidenţă de 13,25 la 1.000 de locuitori, riscul epidemiologic fiind „de o gravitate crescută”, conform unei hotărâri adoptate miercuri seara de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba.

Direcţia de Sănătate Publică Alba a întocmit o analiză de risc, fiind emis de către Institutul Naţional de Sănătate Publică Avizul de carantină zonală.

Hotărârea luată de CJSU

„Propunem instituirea măsurii de carantinare zonală pe o perioadă de 14 zile a comunei Sălciua, judeţul Alba, începând cu data de 08.04.2021 ora 06,00, sens în care se solicită Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, este scris în hotărârea luată de CJSU.

Totodată, DSP Alba va evalua şi prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor şi va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică / Ministerul Sănătăţii, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba va asigura transmiterea mesajelor de avertizare prin sistemul RO-ALERT către populaţia din zona carantinată, cu măsurile ce trebuie respectate pe timpul instituirii carantinei zonale.

Trebuie menționat că Sălciua, o comună care numără 1.434 de locuitori, are a doua cea mai mare rată de infectare cu COVID-19 din Alba, după Rimetea, care înregistrează o incidenţă de 15,02 şi pentru care a fost prelungită miercuri cu încă şapte zile măsura carantinei.

Carantină națională pentru două săptămâni?

Premierul Florin Cîțu ține în suspans zeci de milioane de români. El a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Victoria, în care a făcut precizări foarte importante cu privire la redeschiderea economiei începând cu data de 1 iunie, dar și cu alte puncte aflate pe ordinea de zi a ședinței de Guvern .

Cîțu a precizat că miercuri a fost adoptat memorandumul care mandatează Ministerul Fondurilor Europene să negocieze cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență în forma în care se află azi, ca urmare a negocierulor pe plan intern.

În ceea ce privește declarațiile secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, privind necesitatea introducerii unei carantine naționale pentru două săptămâni, Prim-ministrul a fost foarte tranșant:

„Doamna secretar de stat dădea un exemplu teoretic. Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment. Așa cum vedeți, mergem în direcția relaxării.

Dar există o singură condiție: să ne vaccinăm. Altfel nu vom putea avea deschidere pe 1 iunie.

Mâine (joi – n.r.) se ia o decizie cu privire la prelungirea stării de alertă, încă nu am decis ce se va întâmpla în Noaptea de Înviere.”, a precizat Florin Cîțu.

„Pentru 1 iunie, ar trebui să ne gândim că toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat într-o anumită ordine.

Vom începe deci în ordinea inversă a măsurilor de restricție adoptate. De exemplu, vom ridica prima dată ultimele restricții. Sunt mai multe variante pe masa de lucru a Guvernului.”, a mai precizat Premierul.