Radu Mazare solicită rejudecarea dosarului ”Retrocedărilor de pe litoral”, în care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la 9 ani de închisoare. Fostul primar al orașului Constanța invocă faptul că era fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic, iar procesul s-a judecat în lipsa sa.

Cererea lui Radu Mazăre a fost depusă pe 18 iunie 2019 la Curtea de Apel București și a avut primul termen de judecată pe 6 septembrie. Cazul a fost amânat pentru data de 10 octombrie, anunță ziare.com.

Astfel, Mazăre susține că el a plecat din România în decembrie 2017, moment în care Curtea de Apel București încă nu motivase condamnarea dată în faza de fond a procesului: 4 ani cu suspendare pentru abuz în servicu. Dosarul său a ajuns la Înalta Curte pe 14 august 2018, iar decizia definitivă, prin care a fost condamnat la 9 ani de închisoare, a venit pe 8 ianuarie 2019.

Fostul primar spune că el a solicitat azil politic în Madagascar de cum a ajuns acolo, iar pe 27 decembrie 2017 a primit calitatea de rezident și cea de solicitant de azil. Chiar și așa, pe 8 mai 2019, el a fost arestat de Interpol în Madagascar, iar la 20 mai 2019 a fost adus în România, la solicitarea autorităților române.

”Statutul meu de rezident în Republica Madagascar, precum și statutul meu de solicitant de azil – pe temei de discriminare politică și pe motiv de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului în materia dreptului la un proces echitabil – au reprezentat motive temeinice pentru care subsemnatul nu am putut fi prezent la judecarea în faza apelului a dosarului 6536/2/2008 și motiv pentru care judecata apelului s-a desfășurat în lipsa mea” explică Radu Mazare în cererea de chemare în judecată.